24. jul, 2012

Ja tegen het leven

Je zal herinnerd worden naar de emotionele voetafdruk die je achterlaat. Daarmee bedoel ik wat je hebt veroorzaakt in het milieu, zij het hier de emotionele en sociale omgeving, naar analogie met de ecologische voetafdruk, die de afgelopen jaar opgeld heeft gemaakt, als maatstaf voor de snelheid waarmee elk van ons de planeet om zeep helpt.

De emotionele voetafdruk staat in verhouding met wat je voor anderen hebt gedaan en betekend. Ik denk dat we in ons leven nog iets meer kunnen doen dan professioneel succes na te jagen en een huis te bouwen. We zijn er ook voor de anderen en dat vormt een deel van de zingeving van het leven, waar zo velen naar op zoek zijn zonder haar te vinden.

Het leven krijgt zijn volle zin op grond van de liefde die je moet weten te geven, maar ook ontvangen. Liefde is altijd een wisselwerking met iemand anders, die je dient te accepteren met zijn of haar eigenaardigheden, beperkingen en tekortkomingen.

Van de weeromstuit moeten we ook onze eigen beperkingen en tekortkomingen onder ogen zien en aanvaarden. Pas dan kun je beginnen hopen dat je die gebreken ook kunt overstijgen.

We moeten durven gaan tot het punt waar een duidelijk ja te voelen is in ons hart, ja aan de liefde, ja aan die ander die we als geheel uniek persoon in ons leven een plaats geven.

De ware liefde is in staat tot een onvoorwaardelijk ja, ook al moet je dan misschien wel nee zeggen tegen een heleboel andere dingen die ook hadden gekund. Het gekke is dat je dat ja aan de ander pas kan waarmaken als je ja hebt gezegd tegen jezelf. Je kunt jezelf pas aan een ander geven nadat je jezelf hebt ontvangen.

Alle gekheid op een stukje, hoe meer je jezelf weggeeft, hoe meer je jezelf terugkrijgt van de anderen, niet van allemaal wellicht, maar toch van enkele. Er kunnen ook teleurstellingen optreden natuurlijk. Niemand zegt dat het pad over rozen gaat.

We moeten desondanks open staan voor de liefdeblijken die we krijgen en nooit de waarde ervan onderschatten of wegwimpelen.

Als het liefde is die zin geeft aan het leven, dan geeft het lijden de diepgang. Hoe meer je in staat bent lijden te delen hoe meer je anderen kunt helpen om zich een eigen weg te banen doorheen de lijdensmomenten.