19. jul, 2012

De vroege jaren tachtig zijn terug

De Amerikaanse gezondheidsdiensten hebben voor het eerst een medicijn goedgekeurd dat een besmetting met het hiv-virus moet helpen te voorkomen, zo lazen we deze week in de krant. Een mijlpaal in de strijd tegen aids, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.

Het gaat om een middel, met de naam Truvada, dat al langer bestaat en vaak wordt gebruikt in de behandeling van de aids-ziekte in het symptomatische stadium.

Het gaat om een vaste combinatie van twee virusremmers met een verschillende werkingsmechanisme: tenofovir en emtricitabine. Alleen de indicatie is nieuw. Het middel mag nu in de Verenigde Staten worden voorgeschreven in een preventief kader: om het gevaar te verminderen voor personen die een hoog risico lopen, onder meer door onbeschermde seksuele activiteit, of ook bijvoorbeeld na prikaccidenten.

Tests hebben uitgewezen dat het medicijn bij personen met een verhoogd risico kon voorkomen dat ze effectief besmet werden.

Een uitgebreide studie wees uit dat het risico op besmetting bij gezonde homo- en biseksuele mannen met 42 procent daalde als de pil in combinatie met condoomgebruik en begeleiding toegediend werd. Bij heteroseksuele koppels waarvan 1 partner besmet was, daalde de besmettingsgraad van de onbesmette partners met 75 procent.
Critici opperen dat het medicijn sommige mensen een vals gevoel van veiligheid zal geven en dat zij bijvoorbeeld minder condooms - nog altijd de beste manier om besmettingen te voorkomen - zouden gaan gebruiken. Voorstanders wijzen er echter op dat de studies aangeven dat gebruikers van het medicijn niet geneigd zijn meer risico's te nemen.

 Goedkoop is het niet. Een jaarbehandeling nu komt op meer dan 10.000 euro te staan. Het is een keuze die je kunt maken als je het kunt betalen. De prijs van de seksuele vrijheid wellicht, zoals we die korte tijd hebben gekend, begin van de jaren tachtig. De pret was eraf toen de Aids epidemie uitbrak en nu zijn we  blijkbaar terug bij af.

Leuk voor mensen die het zich kunnen permitteren. Ik kan dat lichtelijk decadent vinden, maar je houdt het niet tegen. Het kan gewoon allemaal in ons gekke bestel. Het is te mal voor woorden. Dat terwijl ontelbare duizenden aidspatiënten in Afrika nog steeds voortijdig sterven bij gebrek aan aangepaste zorg en dito medicijnen.

Ik vind dat ze dat recreatief gebruik extra zouden moeten belasten zodat je voor elke verkochte doos voor die doeleinden, een gelijkaardige doos in Afrika bij de patiënt zou kunnen brengen, voor iemand die het middel nodig heeft en het zich niet kan veroorloven.

Maar goed, een mens mag dromen. Of dit nu een mijlpaal is in de strijd tegen de Aids-epidemie, durf ik betwijfelen. Het is wel een consecratie van de kracht van de farmaceutische industrie die van een ongelofelijke vitaliteit is gebleken. Dat heeft maar tien jaar geduurd, voor er middelen kwamen om het hiv te bekampen.

Bron; De Standaard, 17 juli met dank aan Sven voor het insturen.

Foto: scène uit de film Cruising uit het jaar 1980.