14. jul, 2012

Beste neef,

Weerzinwekkend, is het niet?

Hoe we met ons allen ons eigen graf aan het graven zijn. Jij kan er nog heel erg boos om worden. Ik kan dat intussen niet meer. Of jij daarom naïef bent, weet ik niet, maar ik besef wel hoe begeesterd, ambitieus en veeleisend je nog bent.

Dat is prachtig, en het is waardevol, maar waar je in de val trapt,  is dan het moment dat je van anderen gaat verlangen wat je van jezelf eist. Dat loopt altijd fout af, want niemand is zo veeleisend voor zichzelf als jij.

Veel anderen die niet zo strikt in de leer zijn of die er de kantjes aflopen, steken daar bleek bij af.

Het is niet eenvoudig een goed mens te worden, en we zouden willen dat anderen er ook wat aan deden. We moeten leven met de tekortkomingen van de anderen, en uiteindelijk die van onszelf.

Zo eenvoudig is dat niet.  We komen veel mensen tegen die ons tegen de haren instrijken.

Niet iedereen is bezig met het welzijn van het algemeen.  Iedereen stelt zijn eigen eisen aan zichzelf, en die zijn niet altijd lovenswaardig vanuit ons standpunt.

We moeten niet te veel van anderen verwachten, zo leert ons de praktijk.

Het is beter zich met enige argwaan te wapenen in het verkeer met mensen om ons heen.

Homo homini lupus zegt het Latijnse spreekwoord. Met als addendum dat er misschien meer mis gaat aan foute beslissingen door lafheid, domheid en kortzichtigheid, dan door door kwaadwilligheid. Met als duivelzalf, die de brug slaat tussen kortzichtigheid en kwaadwilligheid, de corruptie. Omkoping, door de macht van het geld.

Het enige wat er op zit, is dat we ons elke dag een keer extra naar het toilet te begeven om er op de spaarknop te drukken. Hoe meer we drukken, hoe meer we sparen en dat zal helpen voor de afkoeling van de planeet.