12. jul, 2012

Het is weer tijd voor de chemo.

Aan de overkant van de familie is kanker bij een tante vastgesteld.

Ik kan het verhaal hier niet vertellen, maar laat ons stellen dat het door Europees geklungel is dat deze vrouw een jaar tijd verloren heeft in de behandeling, waardoor haar prognose aanzienlijk is verslechterd. De behandeling is aangevangen in ons land en moest toen in een ander EU-land worden verder gezet.

Daar is alles in gereedheid gebracht om te opereren, maar de operatie is niet doorgegaan, omdat er van af werd gezien, zonder uitleg. Daardoor is veel kostbare tijd verloren gegaan dus ik vermoed dat de voornaamste fout in dat ziekenhuis in dat ander land is gemaakt. De administratieve rompslomp eromheen heeft alles nog een extra amplitude gegeven.

Vandaag is een doorslaggevend resultaat aangekomen, dat er in hakt. Ze is inoperabel geworden, wat in mensentermen betekent dat operatie geen verschil meer zal maken in de overleving. Je kunt wel hier en daar nog een gezwel wegsnijden als het groot genoeg wordt, maar je kunt de wortel van het kwaad niet meer uitrukken.

De kanker zit in het systeem en kan er niet meer uitgehaald worden zonder het systeem zelf te vernietigen. Alle hoop is nu gericht op de chemo. Dat betekent het toedienen van middelen die de kankercel afremmen en de celdeling verhinderen. Dit zijn toxische producten die soms veel bijwerkingen veroorzaken. Je moet naar het ziekenhuis om er een perifeer intraveneus infuus te krijgen. Dat duurt een uurtje of zo, en niet meer de hele dag zoals vroeger. De bijwerkingen zijn ook veel minder en niet te vergelijken met die we twintig jaar geleden gewend waren.

Het verpleegkundig personeel is naar verluidt bijzonder vriendelijk en competent en van een grote generositeit. Hoed af voor de mensen die dat daar elke dag waarmaken in die kankercentra. Dat is nu weer zoiets waarvan ik denk, goed dat we dat hebben in de samenleving die we samen in België hebben opgebouwd. Iets waar ik zeer tevreden over kan zijn dat het nog bestaat.

Op de foto: Taxus baccata. De taxus maakt een stof die van nut kan zijn in de kankerbehandeling.