4. jul, 2012

UItwijzing

Nu is er weer een jonge Afghaan niet uitgezet, omdat er terecht protest is gerezen en de advocaat een opschortend beroep heeft ingesteld. Dat verandert niets aan de zaak. We hebben als land een uitwijzingsbeleid gewild, de Vlamingen nog veel meer dan de Franstaligen. We willen af van de troep. Op het vliegtuig ermee.

Maar als het dan ineens een aantrekkelijke jonge man is die goed Nederlands spreekt en zich de afgelopen vier jaar perfect heeft geïntegreerd heeft, dan vinden we het toch te wreed en dan vindt de hele televisiemeute dat het toch weer niet kan. Ja wat wil je dan?

Een uitwijzingsbeleid dat de aantrekkelijke smoelen scheidt van de onaantrekkelijke? Ja dan moet je daar een rechter over aanstellen die dat uit mag maken. In principe moet je een beleid hebben dat geen onderscheid maakt naargelang de persoon, het geslacht, de huidkleur of  de geaardheid.

Hoe ga je dat dan doen? Dit is toch geen goed beleid? We zetten iedereen uit, tenzij er een op het scherm komt, en dan mag hij blijven, omdat hij daar is. We kunnen hem zien en we denken automatisch, nu ja, deze wel.

Niet dat straffer wint, maar ik heb onder mijn patiënten een gehandicapt meisje van minder dan tien jaar met een aangeboren handicap, die haar verstandelijke vermogens heeft aangetast, die daarnaast epilepsie vertoont, hormonale stoornissen, een onmogelijk gedrag, De moeder is ten einde raad en weet niet meer van welk hout pijlen maken. Het is een zeer waardige vrouw, verstandig en evenwichtig die zich het heil van haar dochter als enige doel heeft gesteld.

Die mensen die worden straks wel uitgewezen. Ik kan daar zeer boos over worden, temeer daar een en ander terug te brengen is naar een medische beslissing van een arts van vreemdelingenzaken die op het internet vastgesteld heeft dat er in Congo een goede zorg voor epilepsie bestaat.

Ik kan daar razend over worden en om me heen beginnen schoppen dat iemand dit lijdend kind gaat voeren aan de wolven. Wat voor kans heeft zij in die samenleving, met alle respect, die ginder in volle opbouw is. Godlof.

Afbeelding: Maria Goretti (Liever sterven dan onkuisheid.)