3. jul, 2012

Een warm onthaal

De Grieken hebben er een woord voor: philoxenia.

Vreemdenonthaal zeg maar. Gastvrijheid om een mooi Nederlands woord te gebruiken. We zijn dat een beetje kwijt geraakt nu de media worden overheerst door xenofobe partijen in alle landen van Europa en erbuiten.

Het is een zeer eenvoudige redenering die erin gaat als koek bij de onkritische massa's: wij zijn uitstekend en als het fout gaat dan kan dat niet aan ons liggen maar aan de anderen, die minder uitstekend zijn dan wij.

Abraham dacht er niet bij na, maar hij deed het gewoon. Er kwamen een paar vreemdelingen en hij ontving hen gastvrij met dat ietsje meer en dan word het filoxenia.

Het vreemde is dat de armen vaak veel gastvrijer zijn dan de rijken. Hoe minder je hebt hoe meer je ertoe geneigd bent te delen en hoe meer je hebt hoe meer je het alleen voor jezelf wilt houden, bang dat je minder zult hebben als je zou beginnen ervan te delen. Stel je dat eens voor.

We haten hen niet omdat ze vreemd zijn, wij haten hen omdat ze arm zijn en omdat ze bang zijn dat ze de armoede naar ons toe brengen. Daarom doen we zo moeilijk en stemmen we voor xenofobe partijen. Of het nu in Vlaanderen is of in Nederland of in de ons omringend landen.

Daarom doen we moeilijk en onvriendelijk en proberen we de inwijkelingen zoveel mogelijk stokken in de wielen te steken bij het bezoeken van scholen, het vinden van werk of het huren van een woonst.

België is zowat Europees kampioen in termen van werkloosheid voor migranten. Wist u dat? En zo ja vond u het zorgelijk nieuws?

Ik vind het triest dat we ons land beroven van de werkkracht en de talenten van zovelen, terwijl we de betrokken bevolking beroven van elk uitzicht zich door werk een betere toekomst te verschaffen.

Dat is een schande en daar wordt weinig aan gedaan. Veel te weinig. Terwijl iedereen de mond vol heeft over de criminaliteit en hoe je die moet gaan beheersen.

Geef ze werk en ze moeten niet gaan stelen, zou ik dan oneerbiedig bij mezelf denken, maar laat ik het voor vanavond maar daar op houden.