26. jun, 2012

Chloë

De volgende morgen voelt Chloë zich goed.

Het is een banaal maar intrigerend zinnetje uit een pub spot voor darmyoghurt, gezien op de commerciële zender Vt4 geloof ik. Als je een hele film wilt kijken dan ontsnap je niet aan de publicitaire onderbrekingen waarin dit soort spots op ons wordt losgelaten.

Binnen de ruimte van een avondvullende film worden dezelfde spots ook vaak nog meerdere keren herhaald, zodat ik met Chloë begon mee te voelen. In al zijn banaliteit is het een zinnetje dat nieuwsgierigheid wekt. Iedereen wil zich graag goed voelen.

Wie is Chloë en vooral wat deed ze om zich zo goed te voelen? Dat is wat de meeste mensen graag willen weten, met dezelfde nieuwsgierigheid als waarmee  we op de straat iemand zien rennen om de tram te halen. Automatisch wil je weten of hij of zij het haalt of niet. Het is een natuurlijke benieuwdheid die iedereen wel heeft.

Ze stelt op een ochtend verbaasd vast dat ze zich goed voelt. Hoe kwam ze daartoe? In de spot is het antwoord op deze vraag enigszins ontnuchterend: veel te dure yoghurt kopen en knorrend van genoegen er een potje per dag van eten.

Weg opgeblazen gevoel, een plaag die de het televisiepubliek blijkbaar teistert, of toch de kijker die afstemt op een commerciële zender. De volgende morgen voelt ze zich goed, onze Chloë. Haar leven dat tot nu toe een groot flatulent drama was, komt nu tot een verlossende ontknoping en de hoop is niet ongewettigd, dat ze nu tijd zal vinden om iets nuttigs te doen. 

Ik vind dat er een opbeurende werking van uit gaat. Ik herhaal dat zinnetje nu dan ook een aantal keren per dag. Ik word er opgewekt van. De context van het verhaal van die spot is daar niet bij nodig. Het zinnetje op zich heeft een stimulerend effect.

De volgende morgen voelt Chloë zich goed. Daar kijkt ze van op en wij ook, en is een hoopgevende gedachte.

In plaats van een schietgebedje op te zeggen, "liever sterven dan onkuisheid" om met de heilige Maria Goretti te spreken, zeg ik nu en dan tegen mezelf, zeker op moeilijke ogenblikken: "De volgende morgen voelt Chloë zich goed."

Het opgeblazen gevoel is weg en ze kan zich weer vrij bewegen. Onuitgesproken, maar toch ergens wel gesuggereerd, is het vooruitzicht dat Chloë nu misschien minder scheten zal laten. Dat zal haar leven diepgaand veranderen.

Dus als het weer eens tegenzit, kan ik u alleen maar aanraden om het zinnetje nog eens te herhalen en u zult zien dat u zich meteen beter voelt, en niet tot de volgende morgen hoeft te wachten. Dus allen samen:

De volgende morgen voelt Chloë zich goed.