29. apr, 2012

Livre d'or

A l'attente du livre d'or.

Gisteren in de KVS box een voorstelling bijgewoond van een Belgisch-Congolees gezelschap. Goed maar ik ben er niet kapot van. Geen kippevlees in een voorstelling die door middel van dans, projectie, muziek en voordracht een beeld oproept van de gemeenschappelijke geschiedenis van de Congolezen en de Belgen.

Leopold II mocht niet op het appel ontbreken. Het zijn sympathieke acteurs/dansers. Bijna twee uur zonder pauze, dus wel de blaas ledigen voor aanvang. Af en toe was het wel vrolijk en meeslepend met het ritme van de Afrikaanse muziek. Dat is wel iets wat ik er van mee draag, die Afrikaanse vrolijkheid die er toch wel van afstraalde op de beste momenten.

Het was zeker de moeite waard. De zes mensen die het doen, waaronder twee blanke zussen, een zwarte vrouw en drie zwarte heren, om het nu even raciaal op de spits te drijven. Een blanke zus kon alleen ongearticuleerde klanken voortbrengen. Dat hield ze goed vol en het bleef geloofwaardig. Misschien is ze echt zo.

Goede acteurs die zich toch wel smijten. Ja, hoe meer ik erover schrijf, hoe enthousiaster ik word. Alleen wilde het kippenvel niet komen. Dat is natuurlijk totaal subjectief en persoonsgebonden, dus het is ook geen kritiek.

Voor de rest is vooral het wonderbaarlijk personeel van de kvs box die de show heeft gestolen. Toch een geslaagde avond in het gezelschap van mijn operabuddy Gino de onvergetelijke. Het was geen operaniveau maar niemand vraagt dat van die mensen. Ze hebben wel een eerlijke voorstelling gebracht denk ik. Misschien is dat wel een pluim die ze verdienen.

We zagen ook Tshombe met zijn portefeuille, 'pour le peuple congolais' in 1964. Ik ben oud genoeg om daar nog iets van te weten.