3. apr, 2014

Verantwoording

Bij de sonnetten

Ik heb de afgelopen dagen een paar herwerkte sonnetten op de blog geplaatst, naarmate ze van de werktafel rollen.

‘Buitenwipper’ is een verbeterd portret van Jean-Marie Dedecker, politicus van een eenmanspartij. Het sonnet is omgebouwd naar een amfibrachys, wat een heel ander effect geeft dan de alexandrijnen van zes jamben die we gewend zijn in de sonnetten van de scheurkalender. Het gaat zo een beetje huppelen bij het lezen en dat is wel mooi voor een satirisch gedicht.

Het stond in ‘Dertiende maand’ maar het staat nu buiten nummering als uitsmijter in maand ‘April’ van de scheurkalender.

De dagen ervoor, maar dan moet u in de winterblog zijn hadden we het ook over een kleine bankencrisis, onder de titel ‘Bankenbacchanale.’Dit dateert van lang voor de grote bankencrisis van 2008, maar het blijft ook nu nog leesbaar vind ik.

Temeer daar ook dit sonnet is omgewerkt naar het huppelritme, en het is begrijpelijker en doorzichtiger gemaakt in vergelijking met oudere versies, die ik hierbij terugtrek, want waar het nieuwe verschijnt, moet het oude terugwijken. De oorspronkelijke versie stond als laatste in 'Dertiende maand,' maar de nieuwe versie staat alweer buiten nummering in de maand 'Mei' van de scheurkalender.

We vermelden hier ook nog een verbeterd sonnet omtrent Elio di Rupo, die al jaren meegaat als machtsmens, maar ook als cultuurkenner. Ik ben een groot bewonderaar van die man, niet alleen als homo maar ook als ‘Mensch.’ We mogen van geluk spreken met zo een premier. Ik verneem uit het wikepedia-artikel dat aan hem is gewijd, dat hij een Rome-kenner is en een bewonderaar van keizer Hadrianus. Zeker Marguerite Yourcenar gelezen.