21. okt, 2012

Klara's oordeel

De openbare zender zal het me niet kwalijk nemen als ik de recensie van Le Temps Retrouvé hier geheel overneem: 

Op deze nieuwe cd met de titel 'Le temps retrouvé' willen fluitist Toon Fret, die we natuurlijk kennen van zijn uitstekende werk bij de ensembles Oxalys en Het Collectief, en pianiste Veronika Iltchenko, een muzikale mozaïek brengen van de Belle Epoque, de periode tussen het einde van de Frans-Pruisische oorlog (1871) en het begin van de Eerste Wereldoorlog.

 

De fluit speelde een grote rol in het repertoire van de Belle Epoque, en een van de belangrijkste componisten was natuurlijk Claude Debussy. De cd opent dan ook met zijn 'Chansons de Bilitis', in feite de bewerkingen voor piano en fluit van Karl Lenski van de 'Six épigraphes' (oorspronkelijk voor pianoduo). In deze stukken toont Toon Fret een opmerkelijke aandacht voor de kleinste kleurschakeringen en de meest subtiele dynamische verschillen; ook weet hij, met zijn erg mooie timbres en vloeiende stijl, telkens precies de juiste sfeer te treffen. Verderop is er nog Debussy, met Toon Fret solo in een verleidelijke vertolking van 'Syrinx' en pianiste Veronika Iltchenko al even delicaat en poëtisch in de minder bekende 'Deux arabesques'.

 

Je kunt op deze EMS-cd ook aangename ontdekkingen doen, zoals het prachtige 'Cantabile et presto' van de Roemeense componist George Enescu bijvoorbeeld. Of nog: de fluitsonate op.52 uit de jaren 1911-1913 van Charles Koechlin, waarvoor de componist zich liet inspireren door de herdersdichten van Vergilius.

 

Toon Fret en Veronika Iltchenko brengen dit alles met verfijning, stijl, inzet en een verzorgde samenklank. De rustige opname, gemaakt in de fraaie akoestiek van de concertzaal van het Gentse conservatorium, sluit mooi aan bij hun doordachte muzikale aanpak.

Bart Tijskens