26. dec, 2011

Jaaroverzicht

Voor mij persoonlijk kan het jaar niet meer stuk, gezien de positieve ontwikkelingen in mijn naaste omgeving, al is er altijd wel een zorg of een kleine narigheid. Het voornaamste is dat je je omringd weet met mensen die je kunt vertrouwen.

Wat de wereld betreft heb  ik net VRT jaaroverzicht achter de kiezen. Wat er uitspringt is ongetwijfeld de tsunami en de kernramp in Japan. Fukushima, het rijmt met Hiroshima. Wellicht het einde van de kernenergie, en dat was nu ongeveer het enige wat we hadden dat geen koolstofdioxide uitstoot.

Er was de Arabische lente als grote internationale politieke verschuiving. Tunesië, Egypte, Libië. Ze kunnen er nu hopelijk puin beginnen ruimen en proberen hun landen te voorzien van democratische structuren. We hebben toch hele volkeren gezien die zijn opgestaan met de vaste wil het eigen lot in handen te nemen. Het is nog lang niet afgelopen en we blijven bezorgd met name over Syrië.;

Dichter bij huis staat de Eurocrisis met stip op één als kopzorg van formaat. We hebben een Europa gezien dat niet of nauwelijks in staat is het huishouden in orde te krijgen. Ook de VS kampen met een schuldencrisis. Al ons geld zit in China en een paar andere landen. We hebben al onze productiemiddelen naar daar gebracht om te profiteren van de lage loonkost en we merken nu dat ons geld de productiemiddelen gevolgd is en ook in China zit.

Eigen schuld dikke bult. De lange regeringscrisis heeft dan toch tot de vorming van een regering geleid, en dat mogen we bij goede nieuws rekenen, al komen we er gauw genoeg wel achter dat nu de miserie kan beginnen van besparingen en bekortingen, en het protest dat daar onvermijdelijk het gevolg van is.

België lijkt voorlopig wel even gered, en daar ben ik blij om, al zullen veel Vlamingen de tanden knarsen. Ik ben er toch aan verknocht geraakt, aan dit rare landje en voornamelijk dan aan Brussel. Het mooiste land ter wereld, en het lelijkste.