18. dec, 2011

Aflevering

Ik zag gisteren een artikel dat beweert dat er fouten gebeuren in de aflevering van geneesmiddelen in ziekenhuizen bij niet minder vier op de tien patiënten. Dat kan bijzonder verkeerd aanpakken nu wij over sterke geneesmiddelen beschikken die soms levensreddend kunnen zijn, maar die bij foute toediening voor ernstige gevolgen kunnen zorgen.

Vroeger was het onleesbaar handschrift van de artsen al vaak de bron van vele fouten, maar dat wordt minder nu meer en meer voorschriften afgedrukt worden. De computer lost een aantal problemen op maar schept er ook nieuwe. Je zit in een dossier, de telefoon gaat, je maakt het dossier open van degene die belt om iets op te zoeken. Je drukt iets af en gaat dan terug naar de persoon die voor je zit.

Voor je het beseft zit je op die manier dingen te doen in een ander dossier, en dat kan aanleiding geven tot fouten. Er is niets wat zo op elkaar lijkt als twee patiëntendossiers.

Maar er kan nog veel meer fout gaan met de aflevering van geneesmiddelen. Ook de apotheker kan zich vergissen, of de industrie, al moet worden gezegd dat we in ons land beschikken over een goed gecontroleerde keten die geneesmiddelen van hoge kwaliteit aflevert aan een scherpe prijs, al kan die nog lager in vergelijking met sommige buurlanden. Maar dat geldt ook voor pakweg voeding of kleding. België is geen goedkoop land om inkopen te doen. Een paar weken geleden was er een artikel dat beweert, dat de kassabon in de Belgische supermarkt tien procent hoger uit valt dan die in de Nederlandse supermarkt, alle verhoudingen in acht genomen.

Of neem nu de telecom en hele internet verhaal: wat dat betreft is België een achterlijk land, ik spijt me dat ik het moet zeggen. Duur en slecht zijn de diensten op gebied van internet, televisiekabel, computerdiensten allerhande. Digitale televisie, in Brussel? Laat me niet lachen.