17. dec, 2011

President veroordeeld

Ex-president Chirac is uiteindelijk nog veroordeeld voor een corruptieaffaire die nog dateerde van zijn tijd als burgemeester van Parijs.

Iedereen in Frankrijk wist wel dat hij schuldig was aan bijzonder creatieve methoden om mensen in zijn omgeving te belonen en salarissen of goedkope woningen toe te stoppen. De molen van het gerecht maalt langzaam, maar het is toch goed dat er nog eens wat van komt. We hopen nu hetzelfde voor Berlusconi. De straf op zich is niet zo belangrijk, al gaat het in het geval van Chirac wel om twee jaar gevangenisstraf, zei het met uitstel. Toch een pittige straf voor iemand die zich boven de wet verheven waande.

Het voornaamste is erkenning, en dat loopt gelijk met wat we al over de pedofilieschandalen schreven: dat er een einde komt aan het klimaat van omerta, het zwijgen en vergoelijken van onaanvaardbare praktijken. Dat het uitgesproken wordt, in plaats van bedekt te blijven.

We mogen al blij zijn dat er af en toe wat aan het licht komt. Wellicht is het alleen het topje van de ijsberg en zijn er veel meer wandaden die nooit tot schandalen uitgroeien omdat ze in het verborgene blijven.

Openheid en waarheidvinding, daar gaat het om, en dat degenen die er een loopje mee nemen of die van leugens en misleiding profiteren, aan de kaak worden gesteld. Dat is al veel waard.

Ik heb hem altijd een schurk gevonden, en een antipathieke schurk, daar waar zijn voorganger Mitterand een sympathieke schurk was.