12. dec, 2011

Macht en geld

We hadden het vandaag nog over de pedofilieschandalen.

Het probleem is niet de seks maar het machtsmisbruik. Mensen die zich van macht en geld bedienen om hun lusten te bevredigen of hun wandaden toe te dekken, maken misbruik van een bijzonder goed dat hen door de samenleving is toevertrouwd.

Elke pedofiel zit per definitie in een positie van machtsongelijkheid met zijn slachtoffer. Maar als daar zoals zo vaak is gebleken nog eens bijkomt, dat de pedofiel misbruik maakt van zijn machtspositie zoals in scholen of kerken, of ook in turnclubs wel eens gebeurt. Ook het gebruik van geld is een vorm van geweld als dat geld gebruikt wordt om gunsten of een stilzwijgen af te kopen.

Door toedoen van allerlei taboe's en door de doofpotgoochelkunsten van de daders heeft in ons land jarenlang een sfeer ontstaan, van alles mag hier voor sommigen die het zich kunnen permitteren. De taboe's zijn langzaam afgebrokkeld, door toedoen van de moderne media, en de ontvoogding van de kunsten.

We mogen dat niet meer dulden. Ik ben voor vrije seksualiteitsbeleving, maar daar heb je wel twee vrijwillig meewerkende volwassenen nodig. In het geval van het kind kan er van vrijwillige samenwerking geen sprake zijn.

Daarom vind ik dat de strafmaat zou moeten afhangen, wat reeds gedeeltelijk het geval is, van de mate waarin geweld of geld of machtsuitoefening een rol hebben gespeeld. Er zijn ongetwijfeld ook gevallen van zeer zachtaardige pedofielen die geen geweld gebruiken.

Het hangt ook af van de mate waarin de slachtoffers beschadigd zijn door de ervaring, en die mate van beschadiging zal samenhangen met het uitgeoefende geweld. Dat zul je altijd zijn. Ik heb daar geen wetenschappelijk bewijs van, maar ik ben er wel zeker van.

De combinatie van geweld en seks kan verwoestende gevolgen hebben in het relatieleven en de algemene omgang met andere mensen, zeker in het uiterste geval van incest, waar de pedofiele relatie binnen de familie plaatsgrijpt.

Dat verstoort de morele bakens en schokt het basisvertrouwen, met nare gevolgen.