9. dec, 2011

Zoölogie

Ik ben nu dertig jaar arts en dat brengt mee dat we met de mensen van mijn jaar een reünie organiseren die morgen al plaatshebben. Ik zal daar enige animatie moeten gaan brengen, wat meebrengt dat ik de afgelopen dagen heb doorgebrachten met het doorziften van herinneringen aan onze professoren van toen.

Neem nu Professor Koch, de zoöloog die het college dierkunde doceerde. Hij huisde in het Zoölogisch Instituut een merkwaardig een beetje eng museum dat van onder tot boven over meerdere verdiepingen was volgestouwd met opgezette vogels aan het plafond, en allerlei geprepareerde dieren op de schappen, waarvan een groot aantal in bokalen op sterk water.

Skeletten, insecten, en een hoekje in het museum met levende padden. Er werkte daar ook een kloosterzuster in nongewaad die een keer per maand de pad van de maand kwam afleveren en installeren. De oude Afrikaanse brulpad werd dan vervangen door pakweg de nieuwe Amazonegifpad. Kon je een maand lang naar de nieuwe pad gaan kijken.

Hij was al oud. Hij kon de R niet uitspreken en schudde met zijn hoofd door toedoen van een essentiële tremor van de nekspieren. Wuchereria bancrofti werd wuchewewia. Het is de naam van een draadworm die mensen parasiteert in Afrika.