1. dec, 2011

Zacht klimaat

De droogste en de zonnigste november sinds mensenheugenis. Ook vandaag nog een stralende maar laagstaande zon met mooi licht over de stad. Einde van de langste regeringsformatie in de wereldgeschiedenis. Er zijn wel langere conclaven geweest. Zo heet de vergadering die een nieuwe Paus moet kiezen als de vorige oveleden is.

Het langste conclaaf is niet dat van Viterbo in 1268, zo lees ik vandaag, dat meer dan twee jaar duurde, tot de inwoners van het stadje het welletjes vonden en eerst de kardinalen die aan het conclaaf deelnamen op water en brood te zetten, om vervolgens zelfs het dak weg te nemen, van de kerk waar de vergaderingen werden gehouden.

Door de fysieke nooddruft kwamen de kardinalen snel tot een besluit en kozen Gregorius X die het conclaafrgeglement ingrijpend zou aanpassen om herhaling te voorkomen. De conclaven werden gehouden in de stad waar de Paus was gestorven, vandaar dat Viterbo dat niet zo ver van Rome ligt wel eens aan bod kwam, omdat de Pausen er een paleis hadden.

Ik lees vandaag dat het allerlangste conclaaf in de geschiedenis op Franse bodem plaatsvond, tijdens het verblijf van de Pausen in Avignon. Maar de data komen niet overeen. Volgens de data in de Engelse versie kom ik op 1005 dagen. Volgens de Nederlandstalige wikipedia heeft het langste conclaaf in Avignon plaatsgevonden en duurde het 828 dagen.

Na heel wat gepuzzel kom ik er uit dat Viterbo niet het langste conclaaf is, omdat het al op 1 september 1271 eindigde, maar wel de langste sedisvakantie, omdat de nieuwe Paus pas gewijd werd in maart van het jaar erna, omdat hij ten tijde van het conclaaf niet zelf aanwezig was, maar wel in Aleppo verbleef, op kruistocht naar het heilig land.