30. nov, 2011

Blackboard jungle

Je houdt het niet voor mogelijk hoeveel leerkrachten afknappen op het onderwijs. Ik vind dat soms echt verontrustend en ik heb dan ook alle bewondering voor degenen die het wel volhouden en die vaak knap werk verrichten, met name in de verguisde concentratiescholen, die soms een oase zijn van goed onderricht.

In mijn vak heb ik daar van twee kanten een zicht op: er zijn de leerkrachten die me raadplegen, maar ook anderen die ik ga onderzoeken met een ander petje op: als controlegeneesheer, die wordt afgevaardigd of de ziekte van de betrokkene reëel is.

Wat me opvalt is het aantal dat afknapt wegens intriges en gekonkel onder de leerkrachten onderling, sluimerende conflicten, verdoken twisten, onoprechte bondgenoten etc. Zoals in zovele staatsdiensten gaat het vaak om mensen die jarenlang dezelfde stoel bezetten. Ik vraag me vaak af of dat wel gezond is. Voor een ploeg is het juist goed als er de hele tijd mensen aankomen en anderen weer weggaan.

Daardoor blijf je op je hoede en ga je altijd weer dingen in vraag stellen, en dat is goed management. Wat we in veel onderwijsinstellingen daarentegen merken is echter slecht management, waarbij de bevoegden hun verantwoordelijkheden niet nemen, en situaties laten aanrotten, omdat er nooit knopen worden doorgehakt.

Met alle respect, vrouwen zijn daarin vaak veel vicieuzer dan mannen, venijniger en meer verdoken, geraffineerder en een stuk dodelijker. Met de uitzondering van de homo's natuurlijk, die met de vrouwen vaak goed mee kunnen komen. Vaak gaat het om conflicten 'sine materia', waarbij er niet echt een inzet is, maar wel jaloezie, nijd en afgunst.  Niet dat mannen minder nijdig zijn, maar wel minder succesrijk in hun pogingen het doelwit in zijn of haar carrière te dwarsbomen, of met alle mogelijke kunstgrepen te destabiliseren.

Zo zitten er heel wat maandenlang thuis te kniezen, terwijl er vervangers dienen te worden gezocht, omdat in het onderwijs geen aangepast werk kan gevonden worden voor degenen die zijn aangetrokken om les te geven. Ik heb dat al geprobeerd en het hele ministerie stond op zijn kop, samen met de drie vakbonden, om duidelijk te maken dat aangepast werk niet ter sprake kon komen.