28. nov, 2011

Emotionele chaos

Wat moet je doen op die verwarrende ogenblikken in je leven, dat je niet meer weet van welk hout pijlen maken. Ik krijg vaak mensen op gesprek die het niet meer zien zitten of die controle zijn kwijt geraakt.

Wat meestal helpt is eens rustig zitten praten met iemand die luistert en niet oordeelt. Ze zijn wel te vinden, maar redelijk zeldzaam. Iedereen zou toch een vertrouwenspersoon moeten hebben.

Het doet me denken aan die grote afwas die we moesten doen als kind van zeven jaar op zaterdagen en zondagen.

Het is een beeld dat ik wel vaker gebruik in de opvang van mensen die in opperste verwarring binnenkomen, als ze het overzicht over hun eigen emoties verloren hebben. Dan leg ik uit dat het lijkt op iemand die in een overvolle keuken een grote afwas moet beginnen. Hoe pak je dat aan?

Door de kleine in de grote vaten te stoppen en door een plekje beginnen schoonmaken, waaromheen je begint te werken. Je moet gewoon ergens beginnen, en dat is bij aanvang juist zo moeilijk uit te maken waar je eerst moet mee van start gaan, maar gaandeweg komt er ruimte vrij en kun je steeds beter manoeuvreren.

Orde scheppen in de chaos komt neer op heel wat weggooien. Loslaten. Hupsakee weg ermee. Schadelijke relaties zo veel mogelijk uitschakelen en verder doen met wat goed is. Met mensen die deugen.