26. nov, 2011

Herdersverhalen

Of je nu de Bijbel of de Koran leest, de Openbaring berust op de overlevering van herdersvolkeren die teniet zijn gegaan bij gebrek aan open ruimte, zodat we nu allemaal sedentair zijn geworden. Die herdersverhalen blijven ons inspireren.

Het begint al bij Kaïn en Abel, de eerste een boer, de laatstgenoemde de herder. Het slot van het verhaal is dat de herder door de boer wordt omgebracht, in het kader van een offerritueel dat we vervolgens zien terugkomen bij Abraham en Isaäk, of Ibrahim en Ismaël in de Koran lezing.

Uiteindelijk doodt de vader zijn zoon niet, maar slacht hij in plaats daarvan een schaap. Dat schaap, of liever het lam zien we terugkomen in de persoon van Jezus Christus, die het offerlam zou worden, dat ons van de zonde vrijkoopt, alsmede de goede herder, die zijn schapen niet in de steek laat.

Dat is een mooie dubbele kant van Jezus, dat hij tegelijkertijd schaap en herder is. Maar het is nu een symbolisch offer geworden en een herder van zielen.

Het openbaringsverhaal wordt voor de christenen onder ons keihard concreet gemaakt in de kruisdood van onze verlosser. De laatste herder van een vorige tijd, en de eerste van een nieuwe. Het is aan ons om in ons leven ook nu eens het offer en dan weer de herder te zijn, naar beste vermogen en wetende dat we ook altijd wel weer zullen falen.