13. sep, 2017

Fototentoonstelling

Belgisch paviljoen

Ik moet ook zeggen dat het eten deze keer uitzonderlijk goed meeviel, in vergelijking met vroegere ervaringen in een ver verleden, toen je in Venetië niet fatsoenlijk kon eten. Het is wel oppassen geblazen. Toeristenfuiken heb je overal waar veel toeristen komen. Je moet altijd uitkijken en liever niet iets te eten kiezen op al te drukke plaatsen.

Buiten Rialto en San Marco valt die drukte in Venetië nogal mee. Het is aanschuiven bij het Dogenpaleis en de beroemde Duomo, maar overal elders is het goed te verdragen. Overal in de stad zijn tentoonstellingen te zien, vaak helemaal gratis en daar heerst vaak een innige rust. Door het feit dat er in heel Venetië geen auto’s zijn (met uitzondering van het Lido,) is het er overal rustig lopen.

Ook de twee onderdelen van de Biënnale, de Giardini en het Arsenale, werden wel druk bezocht, maar te vol was het er niet. We zullen vanzelfsprekend met de Giardini te beginnen, het oudste gedeelte, waar een aantal landen elk een paviljoen heeft staan, waaronder ook België. Het Belgisch paviljoen, ontworpen door de Brusselse architect Léon Sneyers, is trouwens het oudste van de landenpaviljoenen.

Het was in 1907 het eerste en enige, twee jaar later door het Verenigd Koninkrijk en Duitsland gevolgd. Ons land staat dan ook redelijk prominent vooraan in de rij. Binnen bestaat het een aantal mooie ruimtes, witgeschilderd en met goed licht dat van boven komt. Het is een aantrekkelijk gebouw dat zich wegcijfert ten voordele van de tentoongestelde kunst.

Om de andere aflevering komt sinds 1972 afwisselend de ene en dan de andere taalgemeenschap in ons land aan bod. Dit keer was Vlaanderen aan zet, met een solo-tentoonstelling van grote foto’s van Dirk Braeckman (1958.) Reusachtige beelden van een raadselachtige wereld. Er gebeurt weinig, en fotografie is als medium bijzonder vlak, maar toch zit er iets tastbaars en aanraakbaars in. Het heeft wel diepte.

Vergeleken met de visuele overweldiging in andere paviljoenen is België sober en stil. Er uit springen doet het niet, en het komt braafjes over. Mooi paviljoen, leuke foto’s maar of het beklijft? Wat mij betreft een tikje te weinig.