21. mrt, 2016

Slogantaal

Moslims zijn de nieuwe joden wel!

In een artikel op de website van The Post Online, gedateerd op 17 maart 2016, gaat Annabel Nanninga flink tekeer om te weerleggen dat Moslims de nieuwe Joden zouden zijn. Dat doet ze vanuit een Joods standpunt en ze maakt gebruik van een aantal vooroordelen.

Om te beginnen zijn de Islam en het Jodendom niet met elkaar te vergelijken. Tja, ik denk niet dat dit het probleem is. Niemand zegt dat het een gelijk is aan het ander. Degene die beweert dat Moslims de nieuwe Joden zijn, heeft het niet zozeer over de Moslims en de Joden zelf, maar over hoe ze behandeld worden door de anderen, die aanstoot nemen aan de identiteit van een bevolkingsminderheid, of die optreden tot angst en haat ten opzichte van een bepaalde bevolkingsgroep.

Daar doet Annabel flink aan mee, en dat is bijzonder jammer. Bovendien slaat ze de bal geheel mis en ze bezondigt zich aan het bestendigen van moslimhaat en islamfobie.

De Islam is volgens haar gewoon een ideologie, die je met andere woorden kan aannemen of afleggen naar keuze. Bij Joden is dat volgens haar ingewikkelder. Joden zijn een volk. Van toetreden is geen sprake, terwijl dit in de Islam juist een fluitje van een cent is.

De opvatting is uiterst reductionistisch en polariserend. Er zijn twee kampen, wij en zij, en het hoeft geen betoog dat wij beter zijn dan zij. Om dit aan te tonen spaart La Nanninga haar zure oprispingen niet. Het zal niet lukken om alle misvattingen die het artikel ontsieren een voor een tegen het licht te houden, daarvoor zijn er gewoonweg te veel van.

Om het dus bij dit ene te houden: de Islam is natuurlijk niet te herleiden tot een ideologie. Dit is werkelijk met de haren erbij gesleurd. De Islam is op de eerste plaats een geloofsovertuiging die door bijna twee miljard mensen op aarde wordt beleden. Voor velen onder hen maakt het Moslim zijn wel degelijk een onderdeel van hun grondwezen uit. Dat is geen kwestie van keuze want ze zijn erin geboren. Voor die mensen, en daar zijn er toch honderden miljoenen van, vormt de Islam geen ideologie, maar een gemeenschap, veeleer dan een volk, want het gaat om honderden volkeren.  Het is voor velen een hoeksteen van hun identiteit.

Het is juist iets dat het volksnationalisme overstijgt en een groot aantal nationaliteiten bindt.