28. apr, 2017

Einde van de zeven fasen

Besluit

We moeten ons zelf achterlaten om onszelf te kunnen worden. Ons kleine Ego dat ons vooruithelpt in de wereld, wat echter ten koste van anderen gaat; ons roofdierbrein dat steeds op zoek is naar bevrediging en verzadiging zonder ooit tot tevredenheid te kunnen komen. Dat is wat we achter moeten laten, om iemand te worden die zichzelf kan weggeven, zonder daar iets bij in te boeten.

Er is altijd een moment van verwarring als je de oude strategieën moet loslaten nog voor je goed en wel vertrouwd ben met de nieuwe. Op dat ogenblik is een wilsdaad van liefde nodig, om het offer van de zelfzuchtigheid te brengen. Als wij een tweelingziel hebben gevonden is dat een uitstekende gelegenheid om deze belangrijke metamorfose te volbrengen.

Er zijn ook mensen die nooit een zusterziel vinden, en die het zonder moeten stellen. Zij kunnen echter ook tot overgave komen, en hun kleine ego loslaten, al is het op je eentje altijd dat tikkeltje moeilijker. Je kunt een gelijkaardige grondstof van liefde vinden in vriendschapsrelaties of familiebanden.

Om daar gemakkelijker toe te komen, is het aan te raden geregeld te mediteren en de geest aldus te laten rijpen, met behulp van de juiste voeding. Geestelijk voedsel is in de literatuur te vinden, in de kunst en in de media, maar je moet wel uitkijken, want sommige bronnen deugen niet. We moeten die literatuur kritisch blijven lezen, en steeds tegen het licht houden.

Het is de enige manier die we hebben om twijfels te beslechten. Zeg me wat je leest en ik zal je zeggen wij gij zijt. We beseffen dat niet altijd zo maar vanzelf in welke mate onze denkbeelden door de literatuur gevormd zijn, ook als we zelf niet lezen. Vandaag de dag is veel van ons spreken bepaald door wat we in de media van taalmiddelen opsteken.

Die media produceren literatuur met beelden erbij. Daar kun je van beeldliteratuur spreken. Hoe dan ook is een corpus van kennis, dat op elk ogenblik van de dag raadpleegbaar is, en dat ons helpt onze weg te vinden, als we maar weten hoe we moeten zoeken.

Het aanbod is zo overvloedig dat we wel eens op drift raken, en meegesleept worden door zaken die bij nader inzien niet zo zuiver op de graat zijn. Daarom dat ik toch steeds een richtsnoer volg, op basis van de literatuur zeg maar van Jezus, over Mohamed tot Voltaire en Darwin.