9. nov, 2016

Sinterklaas

Und kein ende

Zoals ook blijkt uit de beroemde sketch van Toon Hermans omtrent zijn jeugdherinneringen aan de Sint, gaat de goedheiligman niet bepaald sociaal herverdelend te werk. Het zijn steevast de kinderen met de rijke ouders die die mooie cadeaus krijgen. Toon kwam uit een arm gezin, en kreeg niets. Hij kon alleen maar beteuterd toekijken als andere kinderen met de gekregen geschenken pronkten.

Intussen is dat een heel verhaal geworden, met een industrie, een markt en een consumptiegedrag dat zo nodig gestuurd kan worden in de richting van meer consumptie. Zo zit onze wereld in elkaar, en dat is de omgeving waarin we vandaag de Sint ook waarnemen. Als de sandwichman van de speelgoedindustrie en de bakkers.

Het is een consumptiefeest geworden, en het draait om het geld. Daar schuilt nu het hele drama in, van kinderen die mee zijn, omdat ze van hun ouders alles mee hebben gekregen, en van andere kinderen die op een houtje bijten. Bij alle scherts en jolijt die de optocht van Klaas en Piet vergezellen, mogen we ons toch een keer de vraag stellen of iedereen daar zo blij mee is.

Stel je nu eens voor dat er zwarte kinderen zijn die tegelijk ook arm zijn. Dan snijdt dat dubbel, die vertoning van iets wat nog het meeste lijkt op een katholieke kerstman. Komt daar een harige blanke man in een rode kaftan met een tuimelende bende Zwarte Pieten om zich heen, om de rijke kinderen nog rijker te maken. Als je daar met die andere ogen naar kijkt, dan zie je natuurlijk iets heel anders dan wat wij gewend zijn te zien.

Iedereen doet thuis wat hij wil en elke groep mag daar zijn eigen betekenis aan hechten, maar wanneer Sinterklaas met zijn bonte gevolg de openbare ruimte betreedt, mogen we wel allemaal eisen, dat ze tenminste en poging doen om inclusief te zijn, en zoveel mogelijk kinderen bij het spektakel te betrekken.

Als we er een echt kinderfeest willen van maken, moeten we er voor zorgen dat niemand zich buitengesloten hoeft te voelen. Daar zijn we in de praktijk doorgaans nog ver van af. Moge de hele discussie dienen om onze samenleving te verbeteren zodat iedereen gelijke kansen krijgt.