21. dec, 2015

Deskundig

Als leraar, maar ook als arts, heb je op basis van je kennis en je deskundigheid, hoe dan ook een overwicht in de zorgrelatie, en dat schept een grote verantwoordelijkheid, om er geen loutere machtsuitoefening van te maken. Wat je doet moet in het belang van de pupil gebeuren, en niet voor eigen genoegdoening. Daar komt heel wat kennis en deskundigheid bij kijken. En soms moet je een berekende gok wagen.

Zover kan ik meekomen met onze lerares van eergisteren. Het gaat om de zelfontplooiing van dat individu dat zich aan onze zorgen heeft toevertrouwd. Hij of zij is hoe dan ook een ander, die van ons op allerlei punten verschilt. We mogen er ons niet laten toe verleiden het andere in de ander te bestrijden.

Het is dan ook zeer fijn dat deze lerares deze vragen stelt. Het komt de kwaliteit van haar professioneel handelen zeer ten goede, als zij dergelijke aspecten tegen het licht houdt. Ik weet niet wat zij voor Daud gedaan heeft. De praktijk zal het uitwijzen of het werkt.

Ik heb echter het volste vertrouwen in haar competentie. Als zij haar verstand gebruikt en haar hart volgt, kan er niet veel mis gaan. Volgens mij is zij heel goed in haar vak, juist omdat ze haar eigen handelen in vraag weet te stellen. En omdat ze over een uitstekende intuïtie beschikt.

Het is moeilijk te omschrijven wat ik daarmee precies bedoel, maar het gaat om mensen die heel snel en zonder redeneren een persoon of situatie geheel juist inschatten, waar anderen meer tijd nodig hebben.