13. nov, 2015

Debat

De onenigheid over de omgang met buitenlanders sticht ruzie in families en leidt tot twisten alom. Mijn onvolprezen neef was bang dat we in een ruzie verzeild zouden raken. Ik moet de slimste zijn en het zo laten. OK, ik laat het rusten.

Het is niet dat hij ook geen last heeft van het rechtse geroep. De vraag is dan of het genoeg is de bronnen van al dat geraaskal uit facebook te verwijderen. De aanhangers van Vlaams belang en de nationale volksarmee, de NVA, komen de hele tijd met de meest ranzige opmerkingen, waar een mens soms fysiek niet goed van wordt.

“Mijn maag draait, mijn hartslag gaan naar boven. Ik voel me kwaad worden, maar wil ook niet reageren,” want de reacties van die mensen zijn vaak zo kort door de bocht, dat een beleefde reactie in het niet vervalt. Vaak is hun mening gestoeld op een zwaar vernederende veralgemening, waar je per definitie niets tegen in kunt brengen.

Zelfs over de feitelijkheden is geen overeenstemming met ze te bereiken. Kun je daar beginnen over twisten, over hoeveel vreemdelingen er zijn bijvoorbeeld. Aantallen. Tellingen. Statistieken. Dingen die cijfermatig vast zouden moeten liggen, maar dat niet doen.