28. okt, 2015

Fatsoen

Er is niet alleen een tegenstelling, maar ook een verband tussen onze onvoorstelbare rijkdom en de ellende van mensen die op de loop zijn voor het geweld van oorlog en revolutie in gebieden die op enkele duizenden kilometers bij ons vandaan liggen.

Wij zijn rijk niet ondanks maar omdat er armoede en geweld in grote delen van de wereld heerst. Wij plukken al jaren de vruchten van een verdeling die onrechtvaardig en met gebruik van macht tot stand is gekomen.

Wij zijn ons daar echter niet van bewust. Vele landgenoten schijnen te menen dat onze rijkdom onze verworvenheid is, die we niet willen afstaan noch delen. Dat mogen ze denken, maar zo zeker is dat niet. Hoezeer we ook mogen verijzen nu daar een haveloze horde verdreven en verplaatste vluchtelingen op ons af komt, onze huiver en angst zal niet helpen om de stroom in te dijken.

Allerlei zure oprispingen daargelaten, zullen we de hand aan de ploeg moeten slaan om de problemen op te lossen die zich dreigen te stellen. We moeten in alle omstandigheden proberen – wij die dan toch de rijken zijn – ons fatsoenlijk te gedragen en een gepaste mate van solidariteit betonen.