5. okt, 2015

A posteriori

Ik weet niet of er ooit een multicultureel model is geweest.
De waarheid is dat links noch rechts voorbereid waren op de gevolgen van de multiculturele samenleving, die intussen een voltrokken feit is. Het is een fenomeen zonder model. Het is niet gepland, maar het heeft zich voorgedaan.
Ik hoor daar veel over mopperen en morren, maar gedane zaken nemen geen keer. Dan krijg je nu een sfeer van rechtse oprispingen, van zie je wel dat het niet werkt, “wij hebben het altijd al gezegd.” Al dat multicultureel samenleven is een fiasco geworden. Ik hoor dat nu al dertig jaar lang.
Alsof het de schuld van links is dat er zoveel allochtonen zijn.
Ik denk dat de schuld veeleer te zoeken is bij rechtse daden zoals kolonialisme en uitbuiting, de invoer van arbeidskrachten uit arme gebieden ten behoeve van de steenkoolproductie in de jaren zestig, zonder de oorlog en het geweld in het nabije en Midden-Oosten te vergeten. Om maar een paar oorzaken van migratie te noemen die ons land betreffen.
Iedereen staat nu te juichen omdat er een Belg op het podium van het legendarische Madison Square Garden heeft gestaan, maar wat is dat anders dan een migrant?