5. mrt, 2015

Crisis

Alle große Unternehmungen haben ihre Krisen.

Citaat uit „Mahagonny“ de opera van Kurt Weil en Bertolt Brecht. Première 1930.

Een crisis is een episode in je leven waarbij je door elkaar geklutst wordt, wat pijnlijk aanvoelt. Alle zekerheden worden dooreen geschud en je moet door een periode van vervelling, zoals de kreeft van Françoise Dolto die het oude pantser moet afstoten en een nieuw pantser maken. In die periode tussen de twee is het beestje bijzonder gevoelig en kwetsbaar.

Om een nieuw gebouw op te trekken, is het vooreerst nodig de leegte te scheppen om er plaats voor te maken. Alles moet weg. Alle zekerheden uit het verleden komen te vervallen en de nieuwe zijn er nog niet. Tussendoor is het even slikken en zit je als het ware in de achtbaan van de emotionaliteit, gepaard met angst en onzekerheid en ook wellicht momenten van euforie.

Ga vooral door. Ga erdoorheen en deins nergens voor terug, mijn dochter. Je kunt het en je zult het. Nu heb je nog recht tot flippen, want we weten dat er op termijn een gebeurtenis komt, die je lot zal bezegelen. Je kunt er nu nog even naar hartenlust over fantaseren en gekscheren, maar er komt een moment dat je er moet staan, de nieuwe jij, gevormd, gesmeed en gelouterd door de huidige crisis.

Als een metaal dat doorheen de smeltkroes moet. Je kunt niet in twee keer over de kloof springen. Bereid je dus maar innerlijk voor op de grote sprong zoveel je wilt. Terugkrabbelen kan niet. Je bent ertoe veroordeeld te moeten slagen in wellicht het moeilijkste moment van je hele leven.

Er is niets mis met je. Je bent gewoon een slimme en aantrekkelijke meid met heel diepe gevoelens. Op dit ogenblik zelfs onpeilbaar. Je bent door het geluk aangeraakt. Aanvaard dat nu maar eens een keer in dankbaarheid als een genade en een zegen die je te beurt zijn gevallen. Je hoeft je daarvoor niet te verontschuldigen noch te kwellen. Gewoon doen wat je te doen hebt in het leven van elke dag en proberen elk etmaal rond te maken door de gebruikelijke routines te volgen.

Voor de rest alleen maar fantastisch, wow, geweldig wat je doet. Moge de zegen op je rusten, mijn zegen heb je al.