11. feb, 2015

Tegelspreuk

Du choc des idées jaillit la lumière.

 

Ik merk dat allerlei mensen allerlei meningen ventileren op fora en podia, en dat de nuance vaak zoek is. Het is goed dat we proberen ons boven dat gekrakeel te verheffen. Ik ben altijd blij als er iemand inhoudelijk weerwerk biedt en niet op basis van tegelspreuken of ressentiment.

Hierboven trouwens een tegelspreuk naar mijn persoonlijke smaak.

Ik heb intussen nog wat toegevoegd aan het sluierfeuilleton op de website. Ik ben heel blij met mijn lezers, zeker als ze commentaren insturen. Dat houdt me gaande en er zijn weinig dingen die me meer plezier doen dan iemand die reageert, om het even of die persoon het met me eens is of niet.

We helpen elkaar niet zoveel met allerlei sentimentele oprispingen en zinloos gemopper, maar wel met proberen zo zorgvuldig mogelijk formuleren, en zodoende verbaliseren van verschijnselen die nog onvoldoende in taal zijn omgezet. We kunnen de raadselachtige werkelijkheid maar ontcijferen omdat er anderen zijn, die ons zijn voorgegaan, die fragmenten van inzicht kunnen verwoorden en ons een licht aanreiken.

Voor alles wat we krijgen, mogen we ook wat  teruggeven en daarom probeer ik ook mijn mening zo goed mogelijk in tekst weer te geven, in de hoop dat anderen geheel vrijblijvend en kosteloos er iets mee kunnen.

Als pupil van een jezuïetenschool moet ik toegeven dat ze toch de basis hebben gelegd van argumenteervaardigheid en dialectiek. De rest komt erbij in een heel leven, en dat houdt nooit op.