8. feb, 2015

Intolerantie

Waarschijnlijk zal elke moslim de wandaden die in de naam van de Profeet, God hebbe zijn ziel, begaan worden dubbel afschuwelijk vinden, omdat het niet alleen een aanslag is op de menselijkheid maar ook op de Islam. Net zoals mensen die in naam van de bijbel wandaden begaan de blijde boodschap besmeuren,  denk maar aan de apartheid of de homofobie die vaak met citaten uit de bijbel worden gemotiveerd. Je noemt daar de inquisitie terecht als afschrikwekkend voorbeeld.

De christelijke samenleving van toen was oneindig veel intoleranter dan de moslim samenleving van toen, waar andersgelovigen met rust werden gelaten, als ze maar een belasting betaalden, die voor moslims niet gold.

Er bestaat wereldwijd heel wat ressentiment ten opzichte van het zogeheten vrije westen, dat zich alles lijkt te kunnen permitteren. Het is een ontkerstende maatschappij geworden waar ongebreideld consumeren het hoogste goed is geworden en ontdaan van elke grond tot zingeving, en waar anders-zijn dan het gemiddelde aanleiding geeft tot uitsluiting.

Ik vind het heel goed dat je over het muurtje kijkt, om eens na te gaan wat er werkelijk staat. Als meer mensen een gelijkaardige inspanning zouden doen in plaats van altijd maar weer dezelfde vooroordelen te spuien, zouden we wellicht wat vooruitgang kunnen boeken in de strijd tegen onverdraagzaamheid.

Veel succes toegewenst met je poëzieprogramma. Ik vind dit een uitstekend initiatief, met het doelpubliek voor ogen. Het is heel fijn dat ze iets moois en inhoudelijks voorgeschoteld krijgen in plaats van de verkleutering waar ze vaak mee geconfronteerd worden.