7. feb, 2015

Burgemeester

Ik vind dat Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde, iets te vaak op het scherm komt met zijn verhaal over de Syrië strijders. Blijkbaar is het een probleem als driftige jonge mannen naar dat land in oorlog reizen om daar in een bizarre oorlog te gaan vechten. Je kunt proberen hen tegen te houden, maar dat is 'kurieren am symptom.'

Het werkt ook tamelijk stigmatiserend. Al moet ik toegeven dat hij in de tekst die je hebt doorgestuurd meer dan gewoonlijk naar voren komt als iemand die met die families begaan is en die om hen geeft. Dat is een aspect dat beter tot zijn recht komt in deze tekst dan in de soundbites die we meestal op de treurbuis voorgeschoteld krijgen.

Er zullen altijd jongemannen zijn die smachten naar eer en roem op het slagveld. We hebben deze jongeren weinig te bieden in onze gezapige maatschappij.

Na lezing ben ik er nu wel van overtuig dat Hans Bonte een oprechte bezorgdheid koestert, maar de oplossingen die hij voorstelt, zijn er soms over, zoals paspoorten intrekken van risicogevallen.