3. feb, 2015

Paternalisme

Ik denk dat we dezelfde uitgangspunten delen van persoonlijke vrijheid, gelijke kansen en ruimte voor zelfontplooiing. Iedereen kan daar andere tactieken voor gebruiken. Jij kunt van mening zijn dat de sluierdracht belemmerend werkt op de zelfontplooiing, maar dat moeten die vrouwen zelf maar uitmaken.

We kunnen dat niet voor hen doen, want dan wordt dat alweer een andere manier van paternalisme. Daar ligt het echte probleem omdat het paternalisme een vorm is van machtsuitoefening. Ik vind het fout dat een moslimvader of een moslimman macht uitoefent over dochter of echtgenote om de sluier op te leggen, maar de sluierdracht verbieden is al evengoed een vorm van machtsuitoefening en paternalisme.

Ik vind dat de moslima's zelf in staat zijn hun emancipatieproces voort te zetten en dat zelf wel een weg zullen vinden tussen de oude en de nieuwe wereld. Wij hebben in onze leeftijdspanne meegemaakt hoe de vrouwen zich in onze landen geëmancipeerd hebben. Ik ben nog op een school geweest voor alleen jongens en een paar honderd meter verder was er een school voor alleen meisjes. Dat bestaat nu niet meer. Er waren geen vrouwelijke politieagenten, en geen vrouwelijke buschauffeurs. Dat is allemaal veranderd in vijftig jaar tijd.

We zijn dat wellicht vergeten. Toen ik klein was zaten de vrouwen links in de kerk, en de mannen rechts. Een vrouw kon wel naast haar man aan de mannenkant komen, maar een man nooit aan de vrouwenkant. Mannen dienden hun hoed af te doen bij het betreden van de kerk, maar vrouwen mochten niet zonder hoed of hoofdbedekking naar binnen. Er heeft in onze landen dus ook een sluierplicht bestaan, in de kerk voor vrouwen, lang voordat er hier van Islam sprake was. We zijn dat ook allemaal vergeten.

Ik zal er nu maar mee stoppen, want het is al lang genoeg. Beste groeten en bedankt voor deze uiterst boeiende discussie. Ik waardeer je standpunt zeer, ook al kunnen we het niet over alles eens zijn. Je argumenteert op niveau en zonder cultuurhegemonie of laatdunkendheid te vervallen.