2. feb, 2015

Tulband

Indien de overheid of de werkgever van mening is een dresscode te moeten opleggen aan ambtenaren of werknemers, dan moet dat kunnen, want in de werkomgeving kan de werkgever inderdaad vragen bepaalde regels te respecteren, voor zover die niet discrimineren en gelovigen van verschillende overtuigingen, net zoals de niet-gelovigen gelijk behandeld worden.

Ik zou het niet slim vinden, als gezagsdrager, een religieus symbool te dragen. Maar aan de andere kant. Ik kan me nog herinneren dat ik als zeventienjarige in Londen heb gemerkt dat er Sikhs met een tulband in de metro en op de bussen werkten. Dat kon gewoon en je kijkt daar misschien even van op, maar waarom zou het niet kunnen en mogen? Ik weet niet of het verstandig is in bepaalde omgevingen religieuze symbolen te weren, maar als het moet, dan wel gelijk oversteken.

Dat vrouwen zich in de openbare ruimte minder veilig weten dan mannen is inderdaad een groot probleem. Het is een wereldwijd probleem in niet-moslim landen zoals India waar grote morele verontwaardiging is gerezen over groepsverkrachtingen etc. Het is ook een probleem bij ons, waar nu eenmaal mannen rondlopen die vrouwen als prooien beschouwen, en die geen respect vertonen. Het probleem zit hem minder bij de vrouwen dan bij de mannen.

De sluier is een manier die vrouwen hebben om tot uitdrukking te brengen dat ze als vrouw hier en nu niet zichtbaar wenst te zijn en dat ze geen aantrekkingskracht op mannen wenst uit te oefenen. Op zich is dat niet zo een dwaze afspraak. Ook bij ons hebben vrouwen allerlei wellicht meer subtiele manieren ontwikkeld om aan te geven in welke mate ze 'beschikbaar' zijn voor interactie met mannen.

Vrouwen moeten er zich echter wel bewust van zijn dat ze op zichzelf al een signaal van seksuele begeerte uitzenden, en dat ze dat signaal kunnen moduleren door hun kleding en gedrag. De sluier is een poging de aantrekkingskracht te temperen, en dat is vaak nuttig.