31. jan, 2015

Sluier of hoofddoek?

Het duurde wat langer om te antwoorden om dat ik iets anders wat hier niets mee te maken heeft, af moet hebben. Ik maak bewust geen onderscheid tussen de sluier en de hoofddoek, omdat de grens tussen beide niet objectief te trekken is. Wat je op je hoofd zet, moet je zelf maar weten. Ik vind niet dat iemand daar gezag kan over uitoefenen, of de macht het te benoemen. Ik zie heel vaak dat vrouwen daar een evolutie in doormaken, hetzij naar steeds lichtere sluiers, hetzij dat ze ineens radicaler worden en teruggrijpen naar een zwaarder model. Moeten ze zelf weten, en ik heb er geen probleem mee.

 

Ik maak bewust en met opzet geen onderscheid tussen de hoofddoek en een sluier, omdat ik vind dat de lijn tussen beide in de praktijk niet te trekken is. We schieten niet op met een toestand waarin de hoofddoek toegelaten is, en de sluier niet, omdat dit de deur opent voor allerlei arbitraire beoordelingen daarover, zonder te kunnen beschikken over een objectief criterium.

 

Het kan zijn dat het een meer irritatie opwekt dan het ander. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er zelf niet zo van houd, van al die doeken, en dat ik niet zou willen dat mijn dochter ermee zou beginnen, maar als zeventienjarige moet ze dat zelf beslissen. De vraag is niet of we dit leuk vinden. De vraag is of mensen in onze maatschappij het recht moeten hebben religieuze of culturele symbolen te dragen.

 

Dat de sluier een religieus symbool is, daar ben ik nog niet van overtuigd. Als ik in Antwerpen in de buurt van het Centraal Station kom, zie ik daar Joden lopen in rare pakken, met potsierlijke hoeden en met pijpenkrullen. Ik vind dit helemaal niet aantrekkelijk en ik heb zo mijn meningen over het Jodendom, maar ik vind wel dat die mensen het recht hebben om zich te kleden zoals ze dat willen. Dat recht hebben ze al jaren en ik ben er niet voor om dat te gaan beknotten.