30. jan, 2015

Geweld in de Schrift

Nou, dat vind ik heel kranig en moedig van jou hoor, dat je de Koran gaat lezen. Het is best een pittig boek, zoals je hebt gemerkt. Zelf weet ik er niet zoveel van. Het is voor mij een boek dat vooral citaten bevat. Ik heb wel eens geprobeerd het te lezen, maar het is echt een worsteling. Ik heb een website gevonden die het volgens mij wel goed uitlegt.

http://users.telenet.be/myprojects/peace/index.html

Wat ik ervan geleerd heb is dat de profeet zich zolang hij in Mekka was nog redelijk zachtaardig toonde, maar dat hij tijdens de verbanning naar Medina redelijk woedend is geworden, en tekeer ging tegen de ongelovigen. Dat slaat op de afgodendienaars, en niet op de mensen van het boek zoals de joden en de christenen die ook in een God geloven.

De profeet mocht zich dit veroorloven, maar die tijden zijn voorbij en we hebben niet de bevoegdheid, die de profeet wel had, om uit te maken wie wel gelovig is en wie niet.

Wanneer vandaag griezelige gewelddaden in naam van de Islam worden begaan, wordt de gruwel door alle welmenende moslims veroordeeld, en er zijn heel wat van die veroordelingen uitgesproken door gezaghebbende islamitische instanties, niet dat het hier in het nieuws komt..

Het is best wel slikken als we zo een passages tegenkomen maar je moet dat zien in het licht van die tijd, wetende dat de koran voor de mensen van toen, die voornamelijk een orale literatuur kenden, zowat de samenvatting was van de bekende welsprekendheid, en dat de tekst in een poëtische taal gesteld is.

Het kost weinig moeite om even gewelddadige passages in de bijbel te vinden.

http://www.debijbelzegt.nl/geweld.htm

De koran zit op sommige momenten dichter bij het oude testament dan bij het evangelie, dat voornamelijk geweldloosheid predikt. Al heeft Jezus ook de woekeraars uit de tempel geranseld. Ik mocht willen dat het evangelie ook bij ons iets vaker werd toegepast, maar het is geen reden om ons superieur te voelen.