28. jan, 2015

Maatstaf

Het is niet omdat het Zuid-Afrika van de apartheid zijn rassenpolitiek motiveerde met citaten uit de Bijbel, dat we de apartheid op rekening van het christendom moeten schrijven, al valt daar wellicht veel voor te zeggen.

In Oeganda hitsen Amerikaanse evangelisten het ongeletterde volk op tot homohaat. Wij vinden niet gauw dat dergelijke toestanden het Christendom in vraag stellen.

Omgekeerd doen we dat wel met de Islam. Daar nemen we wel de extremen tot maatstaf.

De ware Islam is volgens mij niet te vinden in politieke bewegingen. Ik voel me als moslim niet verantwoordelijk voor, maar wel geschokt door de misdaden die in naam van de Islam worden begaan, zoals ik me als westerling ook geschokt maar niet verantwoordelijk voel voor de excessen  van het vrije westen in de geschiedenis van de voorbije vijftig jaar.

Als je het bij elkaar optelt zijn de moslims veel vaker slachtoffer dan dader van geweld, uitbuiting en vernedering dan eender welke andere groep

Je kunt vrede maar krijgen, als je ook vrede geeft. Te beginnen met de koloniale periode is er heel wat aan te merken op de manier waarop onze christelijke landen met de moslimwereld zijn omgegaan.  Hebben wij echt een voordeel van geweldloosheid, vrede en vergevensgezindheid gegeven? Ik vrees van niet.