28. jan, 2015

Standpunt

De afgelopen dagen ben ik nogal bezig geweest rond de Islam in mijn dagboek op de website.

Ik heb daar intussen niet meer zo veel aan toe te voegen. Ik vind het altijd zo raar als mensen zeggen, de islam is dit of dat.  Je kunt het hebben over een bepaalde vorm van de Islam, of de Islam zoals jij die ziet. Dat komt niet per se overeen met de Islam zoals ik die zie.

Het kan goed zijn dat ik ook daarbinnen een minderheidstandpunt inneem, maar dat is mijn goede recht. Elk standpunt voor zover het vreedzaam is, verdient respect en het leven is pas interessant als er die bonte veelheid van meningen en opinies is. Ik denk dat we het hier over eens zullen zijn. Je bent een heel lieve man, vol liefde en respect voor anderen, en ik mag hopen dat je dat mag volhouden.

Waar het om draait is respect, en ik voel aan dat je dat hebt. Maar ik ben het wel oneens met wat je de islam allemaal toeschrijft. Ik denk bijvoorbeeld dat het kalifaat in Syrië en het autoritaire regime van Saoedi-Arabië niet door een deur kunnen. Het zijn politieke vormen in landen die niet eens aan elkaar grenzen, en die op allerlei gebieden van elkaar verschillen, al grijpen ze allebei wel terug op de Koran.