19. jan, 2015

Enzym

Ik ben moslim met de moslims, christen met de christenen en agnost met de agnosten. Ik heb niet de pretentie iets zinnigs te kunnen zeggen over de bedoelingen van God, als we zijn of haar bestaan zouden aannemen, maar ik kan heel goed opschieten met mensen die dat wel doen.

 In mijn dagelijkse werk komt ik in contact met een publiek dat overwegend uit Moslims bestaat. Over het algemeen zijn dat verdraagzame en vredelievende mensen bij wie ik me goed thuis voel. Ik ben er niet in geslaagd het artikel van Abdennour Bidar in De Standaard te openen maar ik vond wel in het Frans zijn open brief.

http://www.lalibre.be/debats/opinions/abdennour-bidar-lettre-ouverte-au-monde-musulman-54b26dcf3570b311405f9f31

Ik las wel het artikel betreffende mevrouw Armstrong. In de Volkskrant vond ik een kritische, maar evenwichtige recensie van haar boek

http://www.volkskrant.nl/recensies/dezelfde-visie-in-nieuw-jasje~a3830673/

Ik vind dit allemaal zeer interessant. Bidar nodigt de Moslims uit tot zelfkritiek en mevrouw Armstrong doet een moedige poging om de uiteenlopende standpunten bij elkaar te krijgen rond een idee van mededogen en compassie, op basis van de gulden regel: doe een ander niet aan wat je niet wilt dat jou wordt aangedaan. Het is een principe dat in elke godsdienst terug te vinden is, met name in het evangelie en de koran. 

Dit zijn de heilige schriften van de openbaring waarvan ik aanvaard dat ze een bijzondere plaats innemen en een unieke betekenis hebben in de wereldgeschiedenis. Het is dus wel van belang, voor mij dan toch, na te gaan wat die teksten ons nog te zeggen hebben.

Ik denk niet dat geweld en onverdraagzaamheid eigen zijn aan de godsdienst, want ze zijn even goed te vinden in de totalitaire atheïstische ideologieën die mee de twintigste eeuw hebben vorm gegeven. Atheïsme, of agnosticisme, vormen geen garantie voor verdraagzaamheid, wel integendeel. Hitler en Stalin waren ongelovige despoten maar dat maakte hun tirannie er absoluut niet zachter op. Toen de Franse revolutie de kerk verwierp was dat niet meteen een aanleiding voor tolerantie maar wel voor het gebruik van de guillotine.

Ik heb het wel gehad met de superioriteitsgevoelens van al die agnosten en atheïsten die vinden dat ze beter zijn (ik bedoel niet jou) en die een gevoel van superioriteit ten opzichtige van gelovigen tentoon spreiden, waar je niet tegen op kunt. Ik denk echt niet dat het voldoende is de religie af te schaffen om in een moeite door van de menselijke neiging naar overheersing van anderen af te raken.

Ik geloof dus absoluut niet dat religie het enzym is dat het kwaad in ons naar boven brengt. Ik vrees dat we altijd en overal tegen het extremisme zullen moeten blijven strijden, en dat het afscheid van de godsdienst ons geen stap verder brengt. Wel integendeel. Die oude teksten zouden ons juist tegen geweld en onverdraagzaamheid moeten vaccineren.

Het is maar mijn persoonlijke mening natuurlijk.