17. jan, 2015

Brood en water

Door wat je schreef over de eenvoud des levens kwamen me onze vroegere gesprekken in herinnering. D. had het op een gegeven moment over Jorge Luis Borges, en hoe die op het einde van zijn leven had gezegd, iets in de zin van dat hij alleen de smaak van brood en water zou missen, als zijn leven tot een einde zou komen. Op zoek naar een bron voor deze uitspraak vond ik iets anders, dat ik bijzonder interessant was, namelijk een paar ideeën omtrent Swedenborg door Borges.  Zie http://www.swedenborg.nl/borges.htm

Emanuel Swedenborg (Stockholm, 29 januari 1688 - Londen, 29 maart 1772) was een Zweedse wetenschapper, filosoof en theoloog.

Ik dank je voor je pertinente wensen. Ik kan me daar goed in vinden en ik ben je dankbaar dat je me dergelijke dingen toewenst, want het past in mijn gevoel. Als wij op onze leeftijd nog iemand mogen vinden bij we ons oprecht thuis kunnen voelen, gaan we dat met een bijzondere tederheid koesteren. Ik vind het heel mooi dat we dat nog kunnen, en misschien beter dan ooit tevoren, door scha en schande wijs geworden.

Dat je nu nog iemand tegenkomt, iemand die terugkomt uit het verleden bovendien, wat het bijzonder maakt, dan moeten we daar heel blij en gelukkig mee zijn. Goed dat je in de gelegenheid verkeert alle banden hier los te maken en naar ginder te vertrekken.

Zelf zou ik dat heel moeilijk kunnen, omdat er zo veel hechtingen zijn die me hier vasthouden. Het werk natuurlijk, partner en familie, het huis etc. Als je het kunt, moet je het doen, maar ik zou het niet kunnen.

Als je iemand hebt gevonden die geen ogenblik vals is, en daar ziet het wel naar uit, dan is deze vondst van zo grote waarde, dat ze alle andere dingen in de schaduw stelt. Ik wens jullie beiden dan ook een gezamenlijke echtheid toe, waarvan ik weet dat ze van aard is om de ziel te wapenen tegen alle tegenslagen en elke dag kleur en zin te geven.