19. apr, 2015

Overgave

Totaalervaring

Onszelf beter leren kennen en aanvaarden.

Meditatie stelt ons in staat samen te vallen tot onszelf. Door in een toestand van innerlijke rust te verkeren, kunnen we de blik naar binnen richten en ons innerlijk in ogenschouw nemen, met inbegrip van alle goede kanten die er zijn, maar waarbij toch ook de ongunstige gevoelens zoals angst, schaamte en schuld aan bod zullen komen.

Die lastige emoties werken des te meer door, naarmate ze op onverwerkte geheimen uit het verleden teren, zoals we gisteren zagen. Voor degenen die veel van de issues hebben kan het bedreigend zijn in je eentje tot meditatie over te gaan. Daar moet je klaar voor zijn, en het moet niet halsoverkop gebeuren. In die gevallen is vaak aan te raden een vertrouwenspersoon in de arm te nemen en over je ervaringen te vertellen.

Luisterend oor

Als er in de naaste omgeving niet zo iemand te vinden is, kan het heel nuttig en raadzaam een leidsman of –vrouw op te zoeken. Een therapeut kan aangewezen zijn, maar er zijn ook in de godsdienstige sfeer allerlei geestelijke figuren die hierop aanspreekbaar zijn, zoals priesters, dominees en imams. Dat is goed als je daar voeling mee hebt vanuit je eigen afkomst, zo niet is professionele hulp nog altijd het beste. Begin bij de huisarts.

Soms is het mediteren op zich immers niet voldoende en moet er ook een portie verbaliseren gebeuren. Schuld en schaamte hebben met ballast uit het verleden te maken, terwijl angsten de toekomst betreffen. Als je dat een beetje rangschikt en ordent komt daar stilaan vorm in. Wanneer de gevoelens zeer heftig zijn, kan het echt een groot verschil uitmaken over een luisterend oor te beschikken.

Therapie

Door met de demonen van het verleden af te rekenen, kom je uiteindelijk sneller vooruit, omdat je minder gewicht hebt mee te slepen.

Bij sommigen is daar een therapeutisch proces voor nodig, gericht op verwerking van het verleden, waarbij alle angst en schuldgevoelens waar je mee rond hebt gelopen, gaandeweg verdwijnen, nadat je een voor een ermee af hebt gerekend. Op een bepaald ogenblik raakt dat afrekenen met het verleden ook grotendeels afgerond, en kunnen ook andere aspecten van het mediteren aan bod komen, waaronder ook een mystieke kant.

Mystiek hoeft er niet bij te zijn, en het is voor iedereen anders, vaak gekleurd vanuit de godsdienstige achtergrond, als er een is.

Hoe dan ook, komt het vaak voor dat degenen die meditatie beoefenen, over ingevingen of voorvallen berichten die een mystiek gevoel hebben opgeroepen. Daarmee bedoel ik een gevoel dat er als het ware een contact is met het hogere of het buitenaardse. Daarover morgen meer.