14. apr, 2015

Psychisch geweld

Goeroe

Het is opletten voor valse profeten.

Meditatie kan misbruikt worden voor verzwegen doeleinden. In handen van gewetenloze lieden kan het aanleren van meditatietechnieken binnen een bepaald kader helaas soms aanleiding geven tot bekering tot een godsdienst, inlijving in een sekte of het aanbidden van een goeroe.

Velen zijn op zoek naar zingeving en antwoorden op hun prangende vragen, gedreven door hun angsten en onzekerheden. Je voelt je neerslachtig en je verwijt dat jezelf, want je verdriet heeft ogenschijnlijk geen bestaansrecht. Dat maakt je kwetsbaar, want vroeg of laat kruist er iemand je pad, die er op uit is, munt uit de situatie te slaan.

Hersenspoeling

Het psychisch geweld ent zich op de inwendige twijfel omtrent het eigen bestaansrecht van deze kwetsbare zielen. Wanhopige mensen gaan op zoek naar manieren, om af te komen van wat ze niet zouden mogen zijn, en te worden wat ze zouden moeten zijn. Zo komen ze ten einde raad altijd wel bij meditatie uit, maar dikwijls is die verpakt in iets anders.

Dat kan een aanbod van commerciële aard zijn, of een ideologie, om het even. Degene die door meditatie tot verlichting van zijn klachten komt, zal weinig kritisch staan tegenover de mogelijke nadelen van het aanbod, zoals de prijs of de indoctrinatie van een of andere geloofsovertuiging. Het maakt dikwijls deel uit van een groepsgebeuren, waarbij de nieuweling zich opgenomen weet in een groter geheel, en het gevoel krijgt ergens bij te horen.

Geweld

Meditatie wordt op die manier een voertuig van psychisch geweld.

Daar is onze samenleving toch al zo rijk aan. In veel families komt psychisch geweld voor, en het is in sommige groepen de lijm die de groep samenhoudt. Er bestaan nogal wat dysfunctionele gezinsverbanden vol van dat verborgen geweld, verzwegen haat en stil verdriet.

In onze spreekkamer krijgen we wel eens een schuin inzicht in dergelijke groepsmechanismen, waarbij er per slot altijd een kind van de rekening is en meestal is dat degene die voor ons zit.

Het is vaak de zwakste schakel die het begeeft en die – hopelijk – in de hulpverlening terecht komt, zo niet in de vernieling. Vaak gebeurt de geweldpleging subtiel en in het verborgene, zonder veel aandacht te trekken.

Nu zal je zien dat de persoon die gaat mediteren als het ware teruggrijpt naar gevoelspatronen die ooit zijn aangeleerd. Meestal is dat een herhaling van het vanzelfsprekende psychisch geweld waarin ze opgegroeid zijn, zonder zelfs nog maar aan te voelen dat er iets niet klopt. Het is zo vanzelfsprekend geworden.

 

Afbeelding: Bhagwan Sri Rajneesh