9. apr, 2015

Mijmering

Beschouwing

Inkeren tot de diepte in je zelf

Mediteren is iets wat ik mezelf aangeleerd heb ergens halfweg de twintig en de dertig op basis van de literatuur. Het heeft een zeer waardevolle en blijvende toevoeging aan de kwaliteit van mijn leven meegebracht, zozeer dat ik me verwonder dat er zo weinig mee gedaan wordt. Ik zie heel wat mensen voorbijkomen in de eerstelijns gezondheidszorg praktijk, van wie ik denk dat ze het beter zouden leren, hun geest tot rust te brengen.

Relaxeren en ademhalingsoefeningen had ik snel onder de knie na een workshop meditatie tijdens studiedagen voor huisartsen waar ik eerder toevallig in verzeild geraakte. Het is niet dat ik er op zoek naar was, of dat ik wist dat het bestond. Vreemd dat daar tijdens de lessen lichamelijke opvoedkunde nooit sprake van is geweest toen ik naar school ging en ik betwijfel of dit nu wel het geval is. Spijtig genoeg.

Gevaar

Is meditatie gevaarlijk? Dr Edel Maex, psychiater in Antwerpen stelt de vraag op zijn blog, om haar per omgaande te beantwoorden. Ik zie er een paar interessante invalshoeken in, en zal deze tekst nu als leidraad gebruiken om er zelf iets over te schrijven.

Verschillende meditatietradities vinden hun oorsprong in Azië. Het is een rijkdom, maar ook een beperking. Zelf word ik niet zo aangetrokken door die Aziatische insteek, maar dat zal per persoon verschillend zijn. Edel zelf is het zen-boeddhisme toegedaan en ontleent er ook een deel van zijn woordenschat aan. Het is een meditatieve godsdienst, hoewel het met dat God nogal meevalt, maar het is wel een godsdienst.

Voor ons westerlingen werken die Aziatische modellen niet altijd zo goed en het idee van godsdienst doet velen huiveren. Maex heeft het erover zonder beleerderig te doen, of te willen bekeren. Hij preekt er niet over, maar vermeldt het boeddhisme als inspiratie.

Definitie

Goed, maar wat is meditatie nu eigenlijk. De term kan verwijzen naar een wijd spectrum van geestelijke oefeningen en praktijken. Het woord komt van het Latijnse woord "meditari" dat nadenken of overwegen betekent. Als iemand zegt: ik mediteer, dan heb je eigenlijk nog helemaal geen idee van wat die persoon doet.

Een meditatief effect kan optreden tijdens verschillende vormen van lichamelijke expressie. Lopen, fietsen, zwemmen bijvoorbeeld laten de geest vrij tijdens het repetitief uitvoeren van dezelfde bewegingen. De oefening moet lang genoeg duren om in automatisme te vervallen en de geest de tijd te geven los te komen, maar dat kun je van alle methoden wel zeggen.

We komen erop terug.

 

Bron: http://levenindemaalstroom.drupalgardens.com/blog/meditatie-gevaarlijk