8. apr, 2015

Geboden

De eerste stap

De verstandhouding ligt aan diggelen.

Tussen de Islam en de rest van de wereld heerst een diepe argwaan. Het zou te gemakkelijk zijn te beweren dat dit aan de Islam zelf ligt, zoals je zo vaak hoort beweren. Ik denk dat de waarheid niet zo eenvoudig is, en dat het wantrouwen van de twee kanten komt. Zoals in elk conflict dienen beide partijen de hand in eigen boezem te steken.

Het ligt aan het beeld dat we ervan hebben, en de dialoog die er niet is. De oude Belgen zien al het kwaad van extremisten als onderdeel van de Islam, terwijl moslims massaal dit kwaad afwijzen, en niet als deel van de Islam wensen te zien, maar als de wandaden van afgescheurde bewegingen, die zowel de universele mensenrechten alsook de koran overtreden, door verschrikkelijk geweld te gebruiken, terwijl zij om de haverklap de naam van Allah laten vallen, bij alles wat ze de hele dag doen.

Straf

Daardoor maken zij de Islam tot schande.

Hoezeer zij ook bidden naar Mekka gericht, het zal de schuld om het vergoten bloed en de geroofde eer niet wegnemen. Elke weldaad die we anderen doen in Zijn naam, zal door God dubbel beloond, en elke wandaad in zijn naam begaan, dubbel gestraft worden. Gij zult Mijn naam niet ijdel gebruiken. Gij zult niet doden. Het zijn twee van de tien geboden, die de christenen en de moslims gemeenschappelijk hebben.

Als moslim heb ik dus dubbel te klagen van deze valse Schriftgeleerden en farizeeën, die niet alleen elk goed fatsoen, en iedere rechtsregel, maar ook de koran kwetsen. Ja zo moet je hem niet lezen, denk ik dan. Zo lezen wij de bijbel ook niet meer, want daar staat het ook allemaal in.

Rapport

Denken we echt dat wij ex-christen landen het beter doen?

Vanuit het standpunt van de Islam bekeken is het geschiedkundig rapport van de christelijke landen de afgelopen paar eeuwen ook niet zo briljant te noemen, bevlekt als het is door de koloniale geweld, en twee wereldoorlogen die ontstaan zijn tussen christelijke naties.

De monsterlijke excessen van Hitler en Stalin, hoezeer ook atheïstisch, zijn gebeurd in landen die historisch altijd christelijke heetten zoals Duitsland en Rusland, ook al werd die vlag tijdens de dictatuur tijdelijk gestreken. Vanuit de Islam gezien, en met historisch perspectief, is de holocaust een uit de hand gelopen twist tussen Christenen en Joden, die in een moslimland ondenkbaar zou zijn.

Elke godsdienst heeft een stinkend potje en dat kun je van de godsdienstloosheid ook wel zeggen. Er zijn overal fanaten in de rand van elk gebeuren dat mensen op de been brengt. Neem nu voetbalgeweld, vaak toch ook het werk van een bruine franje of van geflipte warhoofden die het licht hebben gezien. Elke samenleving, elke groep zeult zo een menigte onprettig gestoorden met zich mee.