8. apr, 2015

Moslimgeweld

Niet in mijn naam

Er zijn geen woorden voor de afgrijselijke wandaden van moslim extremisten.

We horen de laatste tijd elke dag wel over wreedheden, die al dan niet in naam van God begaan worden. Als moslim voel ik me dubbel betrokken, wanneer het om vrome schurken gaat, die beweren hun afschuwelijke gewelddaden in de naam van Allah begaan; huiveringwekkende gruwel zoals het onthoofden van onschuldige gijzelaars, zelfmoordaanslagen, het roven van schoolkinderen, het beknotten van de vrouwelijke ontplooiing. Slaan en schieten en rondrijden in luidruchtige auto’s. Springstoffen rondslingeren.

Het is niet omdat deze misdaden door Moslims in de naam van Allah begaan worden, dat ze Islamitisch zijn. Er zijn er die denken van wel, maar ik denk van niet.

Extreem

Je hebt in elke godsdienstruimte mensen die op rare ideeën komen, en die heel extreem gaan doen, zoals een jurk of een uniform aantrekken, een hoofddeksel opzetten of de baard laten staan. Die aartsvaderfiguren heb je bij de christenen ook, en tevens bij de atheïsten, die een late afscheuring van het christendom vormen. Er zijn er proportioneel al evenveel bij de Joden, als dat een troost mag zijn.

Maar wat me als moslim het meeste ergert, is natuurlijk het moslimgeweld omdat het zo een fout woord is. Als is het beter dan Islamgeweld, want dat is iets wat niet kan in mijn lezing van het geloof. De ware Islam is geweldloos. Wat niet wegneemt dat er foute moslims rondlopen. Als die geweld plegen in naam van God, dan kwetst me dat dubbel.

Het gaat doorgaans om geweld begaan door moslims tegen moslims, in een aantal gevallen ook tegen anders gelovigen, wat het nog vervelender maakt, maar het is geen geweld van de Islam, omdat niemand het recht heeft daden in naam van God te stellen.

Jongens, hou op!

Het is niet omdat mensen zich op Allah beroepen dat ze ineens zomaar alles mogen doen wat fout en afgrijselijk is. Net doordat ze zich op hem beroepen is het dubbel fout en dubbel afgrijselijk.

Er is veel te veel moslimgeweld en het vindt plaats voornamelijk in landen waar veel moslims wonen, en de meeste slachtoffers zijn andere moslims. Er woeden binnen de Islam allerlei broedertwisten die in sommige achtergebleven gebieden nog met de wapens worden uitgevochten. Ligt dat aan te veel of aan te weinig Islam? Ik weet het niet. Ik denk dat te weinig beschaving de oorzaak is. Onwetendheid en uitbuiting, wetteloosheid en een gebrekkig godsdienstonderricht.