18. mrt, 2015

Woord

Vleeswording

Gods kennis gaat steeds  meer onze zelfkennis, en Gods liefde de zelfliefde doordringen.

Van groot belang voor Augustinus is in de waarheid te wortelen. In de individuele, menselijke geest heet waarheid een verbum intimum (een innerlijk woord.) Deze waarheid berust op verworven kennis, de vrucht van de eenheid tussen de geest en liefde. Door de waarheid op te zoeken, gaat de ziel op zoek naar haar vervolmaking en genezing. Door de waarheid te vinden ondergaat de menselijke geest een zuiveringsproces, waarin hij zich kan vervolmaken.

Binnen de Heilige Drie-eenheid heet die waarheid Verbum Dei: het Woord van God.

Het woord dat door God gesproken is, “is vlees geworden en heeft onder ons gewoond,” om met het Johannesevangelie te spreken. Dit Goddelijk woord is een werkwoord. God grijpt in op de menselijke geschiedenis door dat woord uit te spreken.

Verlossing

Jezus Christus spreekt verlossende woorden tot ons in het evangelie, maar tevens is hij zelf het uitgesproken en het gegeven woord van God, het woord dat God zal houden, en dat zijn werking ontleent aan het kruisoffer en de verrijzenis. Door deze eenmalige gebeurtenis is het menselijke lot ten goede veranderd, en hebben wij vooruitzicht op verlossing en het eeuwig leven;

Door dit offer treedt God in de geschiedenis van de mensheid, en via de kerk en de Heilige Schrift komt hij ook ons persoonlijke leven binnen. Wij kunnen de Goddelijke genade verkrijgen door er ja tegen te zeggen. Het staat de ziel vrij dat te doen, maar als ze dat doet zal ze er honderdvoudig voor beloond worden.

Omhoog

Het woord Gods is een uitdrukking van de oer-wijsheid, die met de Vader en de Heilige Geest een eeuwige eenheid vormt. Het Verbum Dei openbaart de universele waarheid en wijsheid door zijn Licht, en is de bron van al onze kennis. In dezelfde trant is de Heilige Geest de bron van al onze liefde. Dat wij anderen mogen beminnen is een geschenk van God.

De menselijke geest wordt als het ware door de Heilige Drie-eenheid opgetild tot een visioen van de Goddelijke waarheid. waarin je naar jezelf kunt kijken als een onvolmaakte afdruk van de goddelijke geest, kennis en liefde/wil.

 

 

Afbeelding: Pesellino, Heilige Drievuldigheid.