12. mrt, 2015

Vrij

Westen

Verandering is daarom nog geen vooruitgang.

In het Westen is de ideologie van het Christendom, die hier ooit overheerste, vervangen door een ideologie die op de waarden van de verlichting en van de Franse, en Amerikaanse revoluties berust. Er zijn allerlei loten ontsproten aan de gemeenschappelijke stam, zoals het socialisme en het liberalisme, die hun oorsprong mogen loochenen, maar die daarom niet minder wortelen in een Christelijk gedachtengoed.

We zouden graag willen aannemen dat de nieuwe waarden universeel zijn, zoals met name de ‘universele’ rechten van de mens, en losstaan van culturele invloeden, maar in de praktijk zijn zij vaak een doekje voor het bloeden.

Macht

De westerse landen hebben zich los gerukt van hun Christelijke oorsprong en bewijzen lippendienst aan de Verlichting, maar in de praktijk komt hun invloed op de wereld  vaak neer op brutale machtstuitoefening, die zich niet alleen in de handelsverhoudingen, maar ook in de uitoefening van militaire macht uit.

Als je dat bekijkt vanuit het standpunt van de landen die ooit het voorwerp van kolonialisme geweest zijn, en die dat vaak in wezen nog altijd zijn, komt de dweperij met de mensenrechten hypocriet over. Er zijn vele gebieden in de wereld waar misnoegen en wantrouwen heersen omtrent de overheersende rol van het geseculariseerde Westen, dat van God los is gekomen.

Socialisme

De socialisten hebben het verhaal van de zondeval en de verlossing van de mens opnieuw uitgevonden en verwoord in wereldlijke termen. De zondeval is hier te vinden in het kapitaal dat in handen is gekomen van enkelingen, en dat de meerderheid uitbuit en vervreemdt van de opbrengst van haar arbeid. Daar is ook een schuldcomplex te vinden in hoofde van de bezittende klasse, en er is een toekomstperspectief waarin rechtvaardige verhoudingen ontstaan.

Zij prediken dat schuldcomplex vaak op een veel subtielere manier, om met Huub Mous te spreken “zonder God en Christus daarbij van stal te halen. Zij hebben in theorie de erfzonde afgeschaft, maar daarmee het Laatste Oordeel in eigen beheer genomen.”

 

 

Afbeelding: Karl Marx