8. mrt, 2015

Verzoening

Verdreven

Om nu tot de zondeval terug te komen.

We komen een aantal van onze eigen ideeën tegen bij Huub Mous, die terecht opmerkt.” Het grote vraagstuk is en blijft natuurlijk de schuld van de mens. De oerschuld wel te verstaan, de erfzonde van Adam en Eva.” Daar ligt het kernpunt en de grondslag van de katholieke geloofsleer.

De zondeval brak de eensgezindheid tussen mens en God, en vanaf dat ogenblik zijn we op zoek naar de verzoening en vergiffenis. De erfzonde gaat met sterfelijkheid gepaard, die per definitie op de dood uitloopt, en op je weg daarheen kom je allerlei vormen van onrecht en lijden tegen.

Juist daarom dienen we sindsdien inspanningen te doen om bij God op een goed blaadje te staan. In de middeleeuwen was dat heel eenvoudig. Je geloofde daar gewoon in. Je diende je best te doen en dan kwam je hopelijk in de hemel, en als je stout was ging je naar de hel. Om dat ver vermijden kon je ook geld aan de kerk geven.

Kwaad

Door te eten van de kennisboom is het kwaad in de wereld gekomen.

God heeft ons onze vrije wil ingeschapen, die op zich ook niet aan God onderworpen is.  Als wij de Goddelijke genade aanvaarden dan doen wij dat uit vrije wil en we kunnen er ook voor kiezen iets heel anders te doen. Elke mens moet de mate van vrijheid die hij of zich veroorlooft ten opzichte van het bovenaardse baken zelf bepalen.

In de Bijbel spreekt God tot ons, los van de vraag of hij al of niet bestaat. Het hele verhaal wordt vanuit het standpunt van God verteld. Hij is het immers die de tekst dicteert. God neemt het woord in de Heilige Schrift. Het staat iedereen vrij er kennis van te nemen.

Verlossing

Ongeveer tweeduizend jaar geleden heeft de God van de openbaring nog eens beslist bij hoge uitzondering in de geschiedenis van de mensheid in te grijpen door zijn eniggeboren zoon (niet geschapen) aan het kruis te offeren. In de wereld van het Oude testament ontbrak het aan een uitweg uit de uitzichtloosheid van een nimmer inlosbare schuld en dat werd door de goddelijke auteur en producer ingevuld.

Om te ontsnappen aan de erfzonde heeft God ons een aanbod gedaan dat we niet kunnen weigeren, al mogen we dat wel op basis van de vrije wil. Hij heeft zijn Zoon in het veld gestuurd, die de tijden van bloederige offers beëindigde door zelf aan het kruis dood te bloeden. De verzoening met God volgt uit de verlossing door de Heiland.

 

 

Bron: http://www.huubmous.nl/2013/02/13/de-inflatie-van-de-erfzonde/