2. mrt, 2015

Ontvoogding

Van binnenuit

Er zijn ook nogal wat intolerante atheïsten.

Johan Braeckman verwijst nog naar de moeilijkheden die Stephen Fry persoonlijk heeft ondervonden, zie zijn programma over homoseksualiteit: “Stephen Fry – Out There” (2013).

“Als homoseksueel is hij volgens miljoenen gelovigen, om het vriendelijk uit te drukken, volkomen mislukt als mens. In meerdere landen, die niet toevallig zeer religieus zijn, staat er zelfs de doodstraf op.”

Dat vind ik flauw. De band tussen homoverdrukking en religieuze intolerantie is niet zo sterk als we denken. Er zijn tamelijk religieuze landen op te noemen die de homoseksualiteit onder bepaalde vormen accepteren, en er zijn atheïstische regimes zoals dat van Hitler en Stalin die van een grote intolerantie getuigden.

Het is niet omdat je atheïstisch bent dat je automatisch ook toleranter bent dan iemand die gelooft. Waarmee ik onderdrukking niet wens te vergoelijken.

Superieur

Ik zie hier zoals zo vaak een vermeende superioriteit doorschemeren. Zo van: “Wij die van de godsidee bevrijd zijn, vinden onszelf toch beter, toleranter en vooruitstrevender dan de gelovigen die in een achterlijke aanbidding van het opperwezen zijn blijven steken.”

Volgens Braeckam is Fry iemand “die de wereld neemt zoals hij is: vervuld van schoonheid en mysterie, maar niet geschapen door een bovennatuurlijk wezen. Net daarom kunnen we begrijpen dat de kosmos onverschillig is en dat de natuur er niet is op gericht om ons geluk te garanderen. Het zijn niet de feiten die Fry storen, hoe hard en onverteerbaar ze soms ook zijn. Het zijn de religieus geïnspireerde vervormingen ervan die hem ergeren.”

Nu hoef je geen atheïst te zijn om je te ergeren aan de achterhaalde standpunten van een aantal kerken en spreekbuizen van de gelovigen van deze aarde.

Strijd

Natuurlijk zijn er nog heel wat bekrompen en kortzichtige meningen omtrent seksuele geaardheid etc. Een aantal daarvan is religieus geïnspireerd, maar dat maakt niet uit, want we moeten ze allemaal met gelijke ijver bestrijden. Met het oog op de emancipatie zou het beter zijn als vrouwen en homo’s ervoor zouden ijveren binnen hun eigen gemeenschap, dan ertoe op te roepen dat zij hun gemeenschap zouden verlaten. Ik denk dat eerstgenoemde strategie betere resultaten zou afwerpen op langere termijn dan laatstgenoemde.

Het is een illusie te denken dat we het geloof kunnen uitroeien, of dat we het met redelijke argumenten zouden kunnen bestrijden. De godsdienst is wereldwijd meer dan ooit springlevend, wellicht een beetje minder in het wufte westen, maar in grote gebieden op deze planeet nog steeds een factor van belang in het inrichten van de samenleving.

 

 

Afbeelding: Gevangenen in concentratiekamp Sachsenhausen dragen een roze driehoek (1938).