7. dec, 2017

Dertig jaar geleden

De uitbraak van de Aidsepidemie

Wereldaidsdag 1 december 2017.

In de openingszin van het interview noemt Tim Devriese de Diksmuidelaan ‘statig.’ Ik wil verder niets op het stuk afdingen, maar statig was het toen niet zo. Statig gebouwd dat wel en met bomen in het midden. Maar het ging om een appartement boven een mediterraanse groentehandelaar, waar in de zomer ontelbare watermeloenen van eigenaar verwisselden.

De Diksmuidelaan en de Ieperlaan verwijzen naar de eerste wereldoorlog. Ze kruisen elkaar en om die kruising vond en vind je nog altijd van die handels in groenten en fruit, droogvoeding, een kippenslachterij en een halalslager. Zo statig was het er niet, maar wel een levendige en boeiende buurt, met vergane glorie wat de gevels betreft.

We kwamen daar aan begin 2017 doordat een balletgala in het koninklijk circus voldoende geld in het laatje bracht om onze werking te beginnen. Wat we ook deden. The foundation opende haar deuren. Wat ook een beetje ontbreekt in het stuk, is dat ik dat niet alleen heb gedaan. Ik deed dat samen met een équipe en een heleboel andere mensen die daar hun latijn in staken.

Het is nog altijd het mooiste wat ik in mijn leven heb meegemaakt. Het enthousiasme van het jaar 1986, dat aan het balletgala voorafging, en de ontwikkeling tot een werkzaam buddy-systeem dat er op volgde. Ik heb toen heel veel positieve lui mogen ontmoeten, die zich belangeloos voor anderen inzetten. Ik vraag me soms af of het vandaag nog zou kunnen.

Mijn excuses dus voor degenen die het toen hebben meegemaakt als je dit nu leest. Het lijkt alsof ik al die pluimen op mijn hoed wil steken. De journalist heeft een en ander kort samengevat, waardoor wellicht die indruk kan ontstaan. Neemt niet weg dat ik bijzonder blij ben met de aandacht die nog een keer is besteed aan deze periode in mijn carrière.

We kunnen ons dat nu nog maar moeilijk voorstellen wat de Aidsepidemie met ons deed in die jaren, met de hele samenleving in alle landen ter wereld. De angstpsychose omtrent besmetting en dood die de nieuwe ziekte losmaakte, in samenhang met (homo)seks, druggebruik en arme landen. Het was een breed maatschappelijk fenomeen dat het nieuws overheerste.