28. feb, 2015

Einde

Overwinning

Zalig de armen van geest.

In het evangelie ontmoeten we een heel andere God dan degene die we gewend waren. God is mens geworden en heeft onder ons gewoond. Deze kwetsbare God van het Nieuwe Verbond nodigt uit tot een affectieve band, nog versterkt door de omgeving van Jezus, op de eerste plaats zijn moeder. In de katholieke kerk is devotie uitgedijd naar de Moedermaagd, en als we daar naar kijken zien we allerlei sentimentele volkspraktijken daaromheen.

Dat moet kunnen en mogen. Al die gevoelens mogen gerust aan bod komen. Ik loop tijdens de vakantie in zuiderse landen al eens graag een kerk binnen. Leuk om eens mee te maken, maar zelf heb ik er niet zo een behoefte aan. Het contact met het bovennatuurlijke wordt op die manier wel knus, maar het is intellectueel moeilijk te aanvaarden dat de r.k. kerk als enige de juiste God aanbidt.

Rij

Er is maar een God voor allemaal en elke kerk of geloofsgemeenschap heeft daar een bepaald idee van. Het is geen kwestie van of/of maar van en/en.

We moeten al die Godsbeelden op een rijtje zetten en kijken wat ze gemeen hebben. Ik schreef het al, maar bij wijze van slot mogen we het herhalen. God heeft de schepping in werking gesteld, en hij spreekt ons toe uit de Heilige Schriften. Hij is als een berg waar verschillende wegen naartoe leiden. We moeten niet allemaal over dezelfde weg, dat zou alleen maar opstopping geven.

Het woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond. Christus geeft zichzelf en God geeft zijn zoon aan ons. God wordt geboren, groeit op, spreekt, lijdt, sterft, verrijst en verdwijnt door ten hemel op te stijgen. Het is een prachtig verhaal en het is de blijde boodschap.

Het kwaad

Het kwaad komt niet van God, maar wel hetzij van de natuur, die haar eigen wetten volgt, hetzij van de mens die zijn vrije wil verkeerdelijk aanwendt om het kwade te doen. Om eerlijk te zijn geloof ik in de duivel al ook niet zo. De natuur kan wel gewelddadig zijn maar niet slecht. Moreel kwaad is eigen aan de mens, die als enige wezen over de taal en over een vrije wil beschikt. Dat schept een verantwoordelijkheid, en in geval van het kwade, ook een schuld. Wij kunnen uit eigen keuze ook voor de Goddelijke Genade kiezen, en voor de waarden van het evangelie of de koran, die berusten op erbarmen en mededogen.

Om dit engagement aan te gaan, hoef ik niet in een wezenlijke God te geloven, wat me niet belet over Hem te spreken, want dat mag iedereen.

 

 

Afbeelding: Madonna aan het kruis.